Truck rijdt 100.000 kilometer op één tank diesel!

Geplaatst door

In de stroom persberichten over elektrische trucks viel afgelopen week het bericht op waarin melding werd gemaakt van een wereldrecord. Een elektrische truck reed maar liefst 1.100 kilometer op één acculading!

Even verder zoekend kwamen we er achter dat deze truck door alle accu’s aan boord van zich zelf 15,5 ton weegt. Het netto laadvermogen wat resteert bij die elektrische, door het Zwitserse Futuricom omgebouwde  19 tons Volvo truck bedraagt slechts 3,5 ton. Dat plaatst het ‘wereldrecord’ toch in een heel ander perspectief.

Vandaar de kop boven dit verhaal, want jazeker, je kunt met een diesel ook gewoon 100.000 kilometer rijden op één tank diesel. Dat wil zeggen, als die tank groot genoeg is. Met een truck die één op vier rijdt, en dat doen de meeste merken vandaag de dag heb je dan 25.000 liter diesel nodig. En ja, dan resteert er ook iets van 3,5 ton voor het meenemen van lading.

Redelijk zinloos natuurlijk, aangezien het doel van een truck juist is om zoveel mogelijk lading mee te nemen. Het volstouwen met accu’s is dan ook contraproductief, zowel voor het milieu als voor de congestie want om 35 ton te vervoeren heb je dan tien trucks nodig!

En natuurlijk zoekt iedereen naar oplossingen voor een duurzame toekomst, maar dergelijke afstanden rijden op accu’s zonder range extender is gewoon niet mogelijk met de huidige stand van de techniek. Accu’s zullen vast lichter worden in de toekomst, met een hogere energie opbrengst, maar voor de lange afstand lijkt waterstof toch echt een beter alternatief.

De hamvraag daarbij is of je van  waterstof via een fuelcell stroom moet maken om de elektromotoren aan te drijven, of dat je het toepast in een verbrandingsmotor. Verschillende merken, waaronder DAF zitten op die laatste koers, maar de vraag is natuurlijk welke techniek het hoogste rendement oplevert. Oftewel, hoeveel waterstof heb je nodig om een kilometer te rijden met een brandstofcel, of met directe inspuiting in een verbrandingsmotor. Dat zullen we in de komende jaren ondervinden, want één ding is duidelijk: De dieselmotor heeft zijn  langste tijd gehad.