Lagere mauttarieven in Duitsland dankzij Poolse klager

Blog
21-05-2021 | Door Tim de Jong

Het klagen van een Poolse transporteur over te hoge mauttarieven heeft geholpen. Volgens het Duitse Verkehrsrundschau moet Toll Collect de tarieven verlagen, en dat gaat nu ook echt gebeuren.

Degene die het meest in Duitsland rijdt, heeft hiervan het meeste voordeel. Het gaat op z’n meest om een halve cent per kilometer, op z'n minst om een tiende cent. De verandering volgt op een uitspraak van het Europese Hof van eind oktober vorig jaar, waar de Pool had geklaagd dat de mauttarieven onjuist berekend zouden zijn.

Politiekosten

Duitsland rekent ook de kosten van politie-surveillance mee in de kosten voor het in stand houden van het wegennet. Maar dat mag niet. Kosten van het politie-apparaat vallen onder een ander ministerie. Dat vond het Europese Hof ook en de Poolse klager mag nu 12.500 euro van Duitsland tegemoet zien. De tarieven worden met terugwerkende kracht verlaagd tot 20 oktober 2020. Let dus op of je nog wat tegoed hebt!

Luchtvervuiling

Wat wel mag is om bij de berekening van de maut met luchtvervuiling als staffel te werken. Dus wie een Euro 6 heeft, rijdt schoon en betaalt minder, en wie op LNG rijdt, betaalt nu zelfs niets. Dat laatste is ook alweer ter discussie, maar daar komen we later op terug. Voorlopig viert een Poolse vervoerder een feestje! Wij mogen hem dankbaar zijn! 

Laatste blogberichten

Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…
Blog
22-03-2023
TRATON-4trucks_AS_23_07

Vlaskamp: ‘Verdere integratie Scania en MAN’

In dit systeem zijn de chassis van MAN en Scania uiteindelijk identiek en, heel belangrijk, werken deze merken…
Blog
22-03-2023
Holthausen (14)-1400

Er is nog hoop voor de verbrandingsmotor

De plannen van de Europese Commissie om vanaf 2035 verbrandingsmotoren te verbieden lijken van tafel te zijn.…