Blog
21-06-2017 | Door Iep van der Meer

Onze demissionaire minister van Infrastructuur en Milieu ziet niks in een weekend-kampeerverbod in de cabine van vrachtwagens. Zo bleek tijdens kamervragen van CDA tweede kamerlid Van Helvert.

Minister Melanie Schulz van Haegen is bezig met de laatste loodjes. Totdat er een nieuw kabinet geformeerd is zit ze de rit uit, maar daarna stapt ze uit de politiek. Ik kan me dan ook voorstellen dat ze niet wakker ligt van het hele gedoe omtrend het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. In antwoord op vragen verschuilt ze zich dan ook achter het grote Europese beleid: ,,Ik vind het belangrijk dat er binnen Europa een 'level playing field' wordt bereikt waarbij de interne Europese markt versterkt wordt. Om die reden zet ik mij in Europees verband in voor een eenduidige interpretatie van de wet- en regelgeving en van harmonisatie van de handhaving. Een nationaal verbod op het doorbrengen van de verlengde weekendrust van 45 uur in de cabine zoals Duitsland nu heeft ingevoerd bevordert wat mij betreft geen level playing field. Duitsland en België hebben nu wetgeving die dat verbied maar daar ga ik dus niet in mee. Ik ben van mening dat dit in Europees verband moet worden aangepakt.''

Op zich heeft de minister een punt, want het kan niet zo zijn dat ieder land zijn eigen regeltjes op gaat stellen. Bovendien, als het wel verboden zou worden, wie moet dat dan handhaven? De inmiddels grotendeels uitgeklede inspectie van ILT? Of de politie die ook al op zijn tandvlees loopt door de bezuinigingen?

Een logisch gevolg van de opstelling van Schulz van Haegen is echter wel dat de parkeerplaatsen langs de grenzen, en met name in Zuid Nederland nog meer gaan uitpuilen in de weekends. Op dit moment is het al vrijwel onmogelijk om nog een vrije parkeerplaats te vinden in het weekend. Naar mate de Belgische en Duitse inspecties strenger gaan toezien op het weekendkampeerverbod zal de overlast verder toenemen. De groei van het aantal trucks gaat namelijk behoorlijk wat sneller dan de Europese ambtelijke molens, en het is een kwestie van tijd voordat het echt uit de klauwen loopt. 

Honderden Oostblokkers bevolken nu al de parkings, maar ook steeds vaker de in- en uitritten, industrieterreinen en zelfs de vluchtstroken. Sanitaire voorzieningen ontbreken en als die er wel zijn dan wordt het ook een bende. Het is maar te hopen dat de minister zich realiseert dat haar stellingname tegen het kampeerverbod met zich meebrengt dat we binnenkort grote delen van Brabant zullen moeten asfalteren om de trucks te kunnen parkeren. Alles wat in de buurlanden namelijk niet mag kan hier wel, en dat zorgt voor een nieuw soort van weekendtoerisme waar we niet op zitten te wachten..

 

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…