Nederlandse chauffeur betrapt met drugs in Calais

Blog
07-08-2020 | Door Tim de Jong

In het nieuws is een 32-jaige chauffeur afkomstig uit Urk in wiens laadruimte een grote hoeveelheid drugs is aangetroffen. Het gaat om 250 kg cocaïne en om 169 kg speed. De straatwaarde van dit spul gaat richting de 16 miljoen euro.

Nu ben ik niet lang geleden zelf met een rit mee geweest naar Londen. In Calais doorloop je een heel circus aan poortjes en controles, waarna je in het Britse deel van de haven komt. Daar begint het hel feest nog eens opnieuw. Zo staat er een hypermoderne scanner. Wanneer je je truck binnen hebt staan, moet je uitstappen en op een stoeltje gaan zitten, tegen de zijmuur. Dan voeren enkele stuurs kijkende Britse douaniers een controle uit in de fel verlichte ruimte. Het lijkt alsof je in een science fiction film terecht bent gekomen die waarschijnlijk niet goed afloopt. Ze leggen bijvoorbeeld kleine sensoren op het chassis. Niet om drugs te vinden, maar inklimmers. De apparatuur van de Franse en Britse douane is de modernste van de modernste. De Britten werken verder ook nog met speurhonden, want apparatuur is apparatuur en die kan toch stuk.

Als schrijver voor BIGtruck zit ik al heel lang in dit vak, en dus heb ik net als de geroutineerde Engeland-rijders Calais zien veranderen in een vesting met heel veel lampen, borden, nieuwe gebouwen, nieuwe routes naar de trein en kilometers lange rijen van hoge hekken. Wat ik daarmee wil zeggen is dit: De 32-jarige chauffeur weet dit ook, en daarom lijkt het me heel sterk dat hij geweten heeft van zo’n forse hoeveelheid drugs in zijn laadbak. Die apparatuur haalt dat spul er zo uit. Routineklusje.

De man zit flink in de problemen en zelfs zijn vader, die wethouder is in Urk is afgetreden. Dat is misschien wat overdreven, maar getuigt ook van een zekere integriteit.

De chauffeur is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Hij zit voorlopig vast op Britse bodem.

Laatste blogberichten

Blog
20-09-2023
Kopie van Geld-1400

Vrachtwagenheffing gaat door, geld komt terug!

De voorgenomen vrachtwagenheffing, zeg maar rekeningrijden voor trucks, gaat door, zo blijkt uit de begroting…
Blog
13-09-2023
Daf2

Vonk onder vuur met zonnepanelen

Een truck van Vonk & Co uit Tiel vatte eerder deze week vlam, maar het toeval wil dat er juist op die DAF LF zonnepanelen…
Blog
11-09-2023
IAA 2023 (3)

IAA 2023: zo ziet de toekomst eruit

Op de IAA in München was slechts één echte vrachtwagen te vinden: een omgebouwde DAF van VDL op waterstof. Toch is…