P&O Ferries maakt er een potje van, moet personeel opnieuw aannemen

Blog
28-03-2022 | Door Tim de Jong

Zelden maken we een soap mee zoals die  nu gaande is bij veerbootexploitant P&O Ferries. Het bedrijf is zwaar in de problemen gekomen door eigen toedoen. De vraag is of het bedrijf deze vorm van zelfmoord zal overleven. De Britse regering heeft P&O gemaand het ontslagen personeel opnieuw aan te nemen.

Het zo maar eventjes onaangekondigd op staande voet 800 man ontslaan is P&O Ferries flink in de koude kleren gaan zitten. Het bedrijf vaart al een week niet en de Britse regering heeft inmiddels een veerboot in beslag genomen. De topman van het bedrijf moest flink door het stof bij het Britse Parlement.

5,50 pond per uur

P&O Ferries wilde op staande voet 800 man ontslaan en op een late vrijdagmiddag het personeel dat was ontslagen, vervangen door enkele bussen vol Colombianen. Vanzelfsprekend weigerde het personeel de veerboten te verlaten en werden vakbonden gealarmeerd.  Al snel werd duidelijk dat P&O Ferries nooit zo met zijn personeel had mogen omgaan. De topman van het bedrijf heeft min of meer verantwoording afgelegd bij het Britse parlement, waar hij zei dat het personeel 5,50 pond krijgt betaald per uur (dat is 6 euro 60.) Het Britse minimumloon is echter 9,50 pond (11 euro 40). Resultaat is dat de Britse kustwacht een veerboot aan de ketting heeft gelegd omdat het personeel niet voldoende zou zijn opgeleid. inmiddels moet P&O Ferries alle personeel weer aannemen tegen het uurloon van 9,50 pond. 

Ernstige gevolgen

De nieuwe personeelsleden zouden alweer vetrokken zijn. Intussen heeft P&O Ferries veel credit verspeeld bij zijn trouwe klanten. Veerboten bleven een week aan de wal, wat tot veel opstoppingen en moeilijkheden heeft geleid aan beide zijden van Het Kanaal. Goed beschouwd heeft de veerdienst wanprestatie geleverd en is de vraag of het wegkomt met enkel de nodige ondervragingen en de in beslagname van een veerboot en het weer aannemen van hetzelfde personeel. Dat zijn die mensen die je netjes moet betalen en die ervoor zorgen dat alle afvaarten veilig en op tijd verlopen. Op de website staat dat er nog altijd niet gevaren wordt. Willen de klanten ook zomaar weer terugkomen bij deze rederij, ook wanneer het alle ontslagen personeel weer opnieuw heeft aangenomen?  

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…