P&O Ferries maakt er een potje van, moet personeel opnieuw aannemen

Blog
28-03-2022 | Door Tim de Jong

Zelden maken we een soap mee zoals die  nu gaande is bij veerbootexploitant P&O Ferries. Het bedrijf is zwaar in de problemen gekomen door eigen toedoen. De vraag is of het bedrijf deze vorm van zelfmoord zal overleven. De Britse regering heeft P&O gemaand het ontslagen personeel opnieuw aan te nemen.

Het zo maar eventjes onaangekondigd op staande voet 800 man ontslaan is P&O Ferries flink in de koude kleren gaan zitten. Het bedrijf vaart al een week niet en de Britse regering heeft inmiddels een veerboot in beslag genomen. De topman van het bedrijf moest flink door het stof bij het Britse Parlement.

5,50 pond per uur

P&O Ferries wilde op staande voet 800 man ontslaan en op een late vrijdagmiddag het personeel dat was ontslagen, vervangen door enkele bussen vol Colombianen. Vanzelfsprekend weigerde het personeel de veerboten te verlaten en werden vakbonden gealarmeerd.  Al snel werd duidelijk dat P&O Ferries nooit zo met zijn personeel had mogen omgaan. De topman van het bedrijf heeft min of meer verantwoording afgelegd bij het Britse parlement, waar hij zei dat het personeel 5,50 pond krijgt betaald per uur (dat is 6 euro 60.) Het Britse minimumloon is echter 9,50 pond (11 euro 40). Resultaat is dat de Britse kustwacht een veerboot aan de ketting heeft gelegd omdat het personeel niet voldoende zou zijn opgeleid. inmiddels moet P&O Ferries alle personeel weer aannemen tegen het uurloon van 9,50 pond. 

Ernstige gevolgen

De nieuwe personeelsleden zouden alweer vetrokken zijn. Intussen heeft P&O Ferries veel credit verspeeld bij zijn trouwe klanten. Veerboten bleven een week aan de wal, wat tot veel opstoppingen en moeilijkheden heeft geleid aan beide zijden van Het Kanaal. Goed beschouwd heeft de veerdienst wanprestatie geleverd en is de vraag of het wegkomt met enkel de nodige ondervragingen en de in beslagname van een veerboot en het weer aannemen van hetzelfde personeel. Dat zijn die mensen die je netjes moet betalen en die ervoor zorgen dat alle afvaarten veilig en op tijd verlopen. Op de website staat dat er nog altijd niet gevaren wordt. Willen de klanten ook zomaar weer terugkomen bij deze rederij, ook wanneer het alle ontslagen personeel weer opnieuw heeft aangenomen?  

Laatste blogberichten

Blog
24-05-2022
Volvo FL10

Tweedeling ontstaat onder chauffeurs

Inmiddels kregen we de gelegenheid om de Volvo FL te testen op de binnenlandroute. Die voert door vele dorpjes en…
Blog
19-05-2022
Stau-1400

Langer werken helpt!

Het hele land schreeuwt om medewerkers. In vrijwel alle sectoren is momenteel een personeelstekort, van de zorg tot de horeca, de…
Blog
28-04-2022
Afstand Dld drone

Duitse politie zet vaker drones in

De resultaten zijn er, maar niet alleen bij het onderling afstand houden. Daar gaat het ook wel eens mis, maar de Duitse…