08-06-2022 | Door Tim de Jong
Het afgelopen Pinksterweekend zou voor iedereen een lekker weekendje uitrusten moeten betekenen. De handhavingsdiensten in Vlaanderen hebben echter aangetoond dat het voor velen zo niet werkt. In Zeebrugge troffen politie en inspectie tal van chauffeurs die op een verlaten parkeerterrein alleen het weekend doorbrachten.
Sinds de invoering van het mobiliteitspakket zou het zo moeten zijn, dat politie en inspectie in de Europese landen scherper controleren of chauffeurs het hele weekend in hun cabine overnachten of dat ze langer dan acht weken onderweg zijn in hun vrachtwagen. De controle van de Vlaamse diensten laat zien dat het antwoord nee is.
Minachting voor personeel
In totaal wed voor 190.000 euro aan boetes uitgeschreven. Dit laat zien dat transporteurs en hun opdrachtgevers lak hebben aan de nieuwe regels, maar vooral dat ze lak hebben aan hun personeel. Het is precies daar waar de schoen wringt. Wanneer berichten zoals afgelopen weekend in de publiciteit komen, wie wil er dan nog chauffeur worden? Nog altijd is er sprake van schrijnende toestanden. En wat ik mis in de berichtgeving is in hoeverre de tegen hun zin kamperende chauffeurs het juiste minimumloon betaald krijgen, inclusief een toeslag voor het overstaan tijdens feestdagen.
Niks terugkeerplicht
De handhavers constateerden dat 32 chauffeurs al lang en breed weer een keer naar huis hadden gemoeten. Volgens de regels dan. Maar niets van dit alles, de mannen moeten zich koest houden en moeten dagen stil staan op een verlaten terrein.
De moraal van dit verhaal is dat als het zo moet, er straks werkelijk niemand meer chauffeur wil worden. Reken maar dat we dan als maatschappij nog dieper in de problemen komen.