Tweede Maasvlakte milieuzone? Welnee joh!

Blog
26-07-2017 | Door Iep van der Meer

Containervervoerders hebben de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in nieuwe trucks vanwege de milieuzone op de nieuwe tweede Maasvlakte. Een goede zaak voor het milieu, alleen blijkt dat nu niet voor iedereen te gelden.

Er bereiken ons namelijk berichten en foto's van containerrijders dat er met oude trucks zonder kenteken via de parallelweg containers vervoerd worden. De zogenaamde 'overrijders', oftewel containers die tussen de terminals heen en weer gereden worden kunnen zo lekker goedkoop vervoerd worden. Het recept is eenvoudig. Je neemt een oude trekker en biedt die ter keuring aan bij de RDW. De technische snelheid mag dan 80 km/h blijven maar de wettelijke maximum snelheid is 24 km/h. Een extra begrenzer is volgens ingewijden niet eens nodig, alleen moet iedere truck wel individueel gekeurd worden door de RDW. Dit zogenaamde 'Individueel Goedkeuring Certificaat' is dan voldoende. Een kenteken krijg je overigens niet, maar dat zit in ons land ook niet op een trekker.

En ja, de trekker die je hier ziet heeft wel een 'kenteken' achterop de cabine maar dat is omdat de kraanmachinist op de terminal moet zien waar hij de container op zet. Het RR0093 nummer is dan ook fantasie, en zelfs geen export- of ééndags kenteken. Of deze truck ook zo'n officieel certificaat heeft durven we overigens ook te betwijfelen. Gewoon de kentekenplaten er af, afgeknotte driehoek achterop en rijden. De ervaring leert namelijk tot nu toe dat de politie er toch niks aan doet. Dat is ook lastig, want hoe schijf je een bekeuring voor een voertuig zonder kenteken uit?

Met zo'n truck zonder kenteken kun je dus containers vervoeren zonder last te hebben van de milieuzone, of van een tachograaf, APK, een CAO of zelfs een rijtijdenwet. Rijbewijs? Code95? allemaal niet nodig. Heerlijk efficiënt dus, vooral als je een goedkope Roemeen op de bok zet. 

Bij het havenbedrijf 'Port of Rotterdam' zijn ze bijzonder verrast door deze gang van zaken. Ook bij TLN was deze gang van zaken tot nu toe niet bekend maar een woordvoerder vertelt ons dat ze er meteen in duiken. ,,Deze gang van zaken juichen we uiteraard niet toe en we gaan onderzoeken wat er aan gedaan kan worden'' aldus de woordvoerder. Duidelijk is nu wel dat de vier ongekentekende trucks die nu bekend zijn niet langer onder de radar blijven. Alle instanties zijn er inmiddels namelijk van op de hoogte. 

Meer trailer-nieuws op TrailerTotaal.nl

Laatste blogberichten

Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…
Blog
12-02-2024
Kopie van Geld-1400 (1)

Zijn minimum vrachtprijzen een oplossing?

Oplopende kosten en dalende opbrengsten zijn een groot probleem in de transportsector. Ooit had Nederland 25%…