Onlangs verschenen de jaarverslagen van de Inspectie ILENT en de Inspectie SZW. Als BIGtruck hebben we ze even gelaten voor wat ze zijn, maar nu komt het NRC met een artikel waarin vakbondsman Edwin Atema uitgebreid aan het woord komt.
De aanleiding is natuurlijk de situatie waarin het personeel van vleesbedrijven en slachterijen hun werk moet doen. Omdat deze mensen volledig afhankelijk zijn van hun werkgever en daardoor met velen bij elkaar wonen, lopen zijn extra gevaar op coronabesmetting. Uit het artikel komt naar voren dat met name de Inspectie SZW een op z’n minst stroef functionerende, ambtelijke organisatie is, die flinke bezuinigingsrondes achter de rug heeft. Daardoor kregen tal van bedrijven in diverse sectoren, min of meer vrij spel.
Atema beschrijft hoe bedrijven vaak van te voren weten of de inspectie in aantocht is. Hij geeft het voorbeeld van een groep Roemeense vrachtwagenchauffeurs die te horen kreeg om op maandag even niet op het werk te verschijnen. Dan zou de inspectie komen. Dit gebeurde ook, en na de controles troffen de inspecteurs geen onregelmatigheden aan, terwijl de hoogstwaarschijnlijk onderbetaalde Roemeense chauffeurs vijftig kilometer verderop stonden met hun trucks.
Bedreigingen
Atema beklaagt zich dat zelfs nadat hij aangifte heeft gedaan bij de inspectie, er vervolgens niks gebeurt. Daarbij leverde hij geluidsbanden in met gedetailleerde info over hoe het fout gaat bij sommige bedrijven en hoe hij bedreigt wordt. “Toch gebeurt er dan nog niks mee”, aldus Atema tegen NRC. Zijn collega’s bij de bond onderschrijven dit. Zij zeggen dat er in het geval van de arbeidsmigranten in de vleesindustrie, controlerende instanties langs elkaar heen werken. “De gemeente controleert de huisvesting de Inspectie SZW de werkomstandigheden en de politie het heen en weer rijden naar het werk.
Extra geld
Hoopvol is dat de Inspectie extra budget krijgt om nieuwe collega’s te werven en op te leiden.. Maar hechtere samenwerking en betere communicatie lijken ook van groot belang. Het aantal inspecties zaal toenemen. Wat dan nog staat te gebeuren, is de strafmaten naar reële niveaus te brengen. Betrokkenen vinden de straffen en boetes veel te laag. “Die worden vaak al in de businesscase meegerekend.”
" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het verhaal van het NRC.