VVN: Snelheid op provinciale wegen naar 60 km

Blog
02-03-2023 | Door Iep van der Meer

Veilig Verkeer Nederland houdt een pleidooi voor het terugbrengen van de maximum snelheid op provinciale wegen naar 60 km per uur. Op dit type wegen vindt maar liefst 41% van alle dodelijke verkeersongevallen plaats.

Veilig Verkeer Nederland vindt dat de provinciale wegen vaak niet goed zijn uitgerust voor 80 kilometer per uur. Zo zijn er wegen waarbij het verkeer op slechts 60 cm langs een rij bomen rijdt. Het is niet toevallig dat VVN juist nu met deze aanbeveling komt, zo vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De organisatie hoopt dat mensen verkeersveiligheid meenemen in hun keuze in het stemhokje.

Maar liefst 95% van alle verkeersongevallen worden door menselijk falen veroorzaakt. Automobilisten rijden vaak te snel, en daarbij komt dat op provinciale wegen allerlei soorten verkeer gebruik maken van de weg. Naast auto’s en trucks rijdt daar ook landbouwverkeer en langzame MMBS voertuigen. Veilig Verkeer Nederland pleit ook voor een betere handhaving op provinciale wegen door verkeerscontroles.

Het voordeel van 80 kilometer per uur voor iedereen zoals dat nu het geval is lijkt wel duidelijk. Daardoor worden veel inhaalacties tussen trucks en personenauto’s voorkomen. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar voor trucks 60 km per uur geldt. Voor personenauto’s is dat vaak reden om in te halen wat leidt tot gevaarlijke acties en niet zelden tot ongelukken.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…