VVN: Snelheid op provinciale wegen naar 60 km

Blog
02-03-2023 | Door Iep van der Meer

Veilig Verkeer Nederland houdt een pleidooi voor het terugbrengen van de maximum snelheid op provinciale wegen naar 60 km per uur. Op dit type wegen vindt maar liefst 41% van alle dodelijke verkeersongevallen plaats.

Veilig Verkeer Nederland vindt dat de provinciale wegen vaak niet goed zijn uitgerust voor 80 kilometer per uur. Zo zijn er wegen waarbij het verkeer op slechts 60 cm langs een rij bomen rijdt. Het is niet toevallig dat VVN juist nu met deze aanbeveling komt, zo vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De organisatie hoopt dat mensen verkeersveiligheid meenemen in hun keuze in het stemhokje.

Maar liefst 95% van alle verkeersongevallen worden door menselijk falen veroorzaakt. Automobilisten rijden vaak te snel, en daarbij komt dat op provinciale wegen allerlei soorten verkeer gebruik maken van de weg. Naast auto’s en trucks rijdt daar ook landbouwverkeer en langzame MMBS voertuigen. Veilig Verkeer Nederland pleit ook voor een betere handhaving op provinciale wegen door verkeerscontroles.

Het voordeel van 80 kilometer per uur voor iedereen zoals dat nu het geval is lijkt wel duidelijk. Daardoor worden veel inhaalacties tussen trucks en personenauto’s voorkomen. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar voor trucks 60 km per uur geldt. Voor personenauto’s is dat vaak reden om in te halen wat leidt tot gevaarlijke acties en niet zelden tot ongelukken.

Laatste blogberichten

Blog
22-05-2023
1920_manetruck4-1400

Elektrisch en lange afstanden? Vergeet het

Vrijwel dagelijks krijgen we persberichten van de aflevering, of de intentie tot de levering van elektrische…
Blog
14-04-2023
Truckrun Nienoord Truckers Leek (3)

Lichtpuntjes voor de truckrun

Op sociale media lezen we dat het er niet goed uit ziet voor de truckruns in ons land. De verzekering eist dat iedereen aan…
Blog
24-03-2023
IEP_2646-1400

Holland Norway Lines verlaat Nederland

Rederij Holland Norway Lines vertrekt uit de Eemshaven om vanaf april vanuit het Duitse Cuxhaven te vertrekken naar…