45-uurs weekendrust: ILT bekeurt 103 chauffeurs

Nieuws
13-07-2018 | Door Tim de Jong

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven aan chauffeurs die hun verplichte wekelijkse rust van minimaal 45 uur in de vrachtauto doorbrachten. De ILT handhaaft op het voertuigrust verbod dat sinds dit jaar van kracht is, na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Alle beboete chauffeurs zijn buitenlanders.

De Inspectie startte begin januari met het informeren van chauffeurs met folders in verschillende talen op alle grote verzorgingsplaatsen. Tijdens de maand februari controleerde de inspectie specifiek op het verbod. Daarna is de handhaving opgenomen in de reguliere vrachtvervoercontroles, tijdens weg- en bedrijfscontroles, als ook bijvoorbeeld controles op cabotage en overbelading. In het eerste half jaar van 2018 zijn 401 chauffeurs gecontroleerd.

Inmiddels zet de ILT ook aanvullende acties op. Zo is de inspectie in gesprek met de transportbranche, Rijkswaterstaat en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om het verbod op voertuigrust door te voeren. Centraal in deze besprekingen staat de zorg voor chauffeurs, zegt de ILT. Door samen op te trekken wil de inspectie de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van voornamelijk Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen. aldus de Inspectie.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-02-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Inspectie controleert in het weekend: 47 boetes uitgedeeld

De Inspectie heeft afgelopen weekend controles  uitgevoerd onder chauffeurs die op een parking…
Nieuws
12-02-2018
Reining-MAN-verjongt-wagenparkLR.jpg

Bonden en SP stellen vragen over initiatief Reining

"Een bouwvakker slaapt toch ook niet op de bouwplaats", is de reactie van vakbond FNV op het initiatief…
Nieuws
18-01-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Weekendrust: Minister breidt Inspectie niet uit

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) is niet van plan de capaciteit van de Inspectie uit te breiden, nu…