Actros SLT 10x4 voor Jan Coesens Transport

Nieuws
06-01-2021 | Door Iep van der Meer

Jan Coesens Transport uit het Vlaamse Schendelbeke nam onlangs de eerste van twee nieuwe Actros 5363LS SLT GigaSpace 10x4 trekkers in ontvangst. Deze vijfassige uitvoering van de nieuwe Actros mag een wereldprimeur genoemd worden die Mercedes-Benz Trucks Belux in samenwerking met zijn ombouwpartners heeft gerealiseerd. 

Jan Coesens Transport is gespecialiseerd in het vervoer van bouwmachines die ingezet worden in zowel de bouw als de wegenbouw. De vloot van het bedrijf bestaat uit 14 trucks en een aantal bestelwagens, waarmee ze alles tussen 1 en 92 ton vervoeren. Opvallend is dat Jan Coesens vaak kiest voor vijfassige trekkers: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit idee bij de Nederlanders heb gezien en toen ik mij er in verdiepte, merkte ik dat vijfassers voor ons ook de beste oplossing zijn. Eenvoudigweg omdat je daarmee op plaatsen kan komen waar dat met een combinatie met een dolly niet lukt. Bovendien kun je veel sneller laden en lossen, als je tenminste ook aangepaste trailers hebt.”

Kiezen voor de Actros

Het is voor het eerst dat Jan Coesens kiest voor een vijfasser van Mercedes-Benz. “Wij werken inmiddels al twaalf jaar met vijfassers, die we in eerste instantie enkel bij andere merken vonden. Omdat Mercedes-Benz toch een grote speler is in het uitzonderlijk vervoer en het merk het ook goed doet in de restwaarde, hadden we al langer interesse om ook een Actros met vijf assen in gebruik te nemen. Om een aantal redenen lukte dat tot op heden echter niet”, zegt Jan Coesens, die hiermee verwijst naar zijn voornemen om enkele jaren geleden een Actros 8x4 uit te rusten met een aandok naloopas. Omdat dit voertuig in België niet gekeurd zou raken, werd de truck uiteindelijk met vier assen in gebruik genomen. “Mercedes-Benz is echter steeds blijven meegaan in dit verhaal en dit heeft, samen met het feit dat Mercedes-Benz uitstekende voertuigen maakt, uiteindelijk geresulteerd in mijn keuze voor de twee voertuigen, waarvan vandaag de eerste geleverd wordt”, vervolgt Jan Coesens.

9 tons naloopas

De twee Actros 5363LS SLT 10x4 trucks zijn gebaseerd op de reguliere 8x4 uitvoering van de Actros SLT, maar kregen een 9-tons naloopas van Mercedes-Benz makelij aangemeten, die normaal op tridemtrucks wordt gebruikt. “Het is voor een specialist in het uitzonderlijk vervoer uiteraard belangrijk over zoveel mogelijk laadvermogen te beschikken. Vandaar dat onze ombouwpartner de gebruikelijke koppelschotel verving door een exemplaar met 50 ton koppelschoteldruk. Daardoor beschikt de vijfassige Actros over een MTM van 53 ton, zodat hij met zijn eigengewicht van 15 ton toch nog over een laadvermogen van 38 ton beschikt. Dat is twee ton meer dan maximaal haalbaar met de standaard 3,5” koppelschotel”, verduidelijkt Geert Groeninckx, Technical Sales Support bij Mercedes-Benz Trucks Belux. Jan Coesens Transport wil de voertuigen inderdaad inzetten voor het ver voer van zware machines en dan telt iedere ton laadvermogen. De ene Actros zal met 120 ton rijden, terwijl de tweede 150 tot 160 ton zal trekken. “Wij vervoeren zware machines langs binnenwegen. Dat vergt heel wat stuurkracht en trekkracht. Op dat vlak maakt de Turbo Retarder Koppling (TRK) van Mercedes-Benz een enorm groot verschil. Wij hebben de voordelen van de TRK al kunnen ontdekken op onze Actros 6x4 en 8x4 trucks, die wij nu al inzetten bij de moeilijkste klussen. En ik mag zeggen dat wij daar heel erg tevreden over zijn”, aldus Jan Coesens.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-02-2020
degier2-1400.jpg

Actros SLT voor De Gier Rotterdam

De Gier Rotterdam heeft een Mercedes-Benz Actros 4158 8x4 SLT met BigSpace-cabine in gebruik genomen. Met deze vierassige…
Nieuws
04-01-2020
Arocs_4463_SLT_ingekort_lv_5-1400.jpg

Compacte Mercedes SLT trekkers voor Westdijk

Westdijk heeft twee nieuwe Mercedes Benz Actros SLT trekkers in bedrijf genomen met een extra korte wielbasis.…
Nieuws
05-11-2019
Vlastuin_2.jpg

Mercedes Actros SLT trekker voor G. Vlastuin

Mercedes-dealer Stern overhandigde onlangs de sleutels van een Actros 4163 8X4 LS SLT zwaar transport trekker…