Alblas rijdt van China naar Europa in 13 dagen

Nieuws
27-11-2018 | Door Tim de Jong

Voor de eerste keer is een truck met een lading onder TIR Carnet van China naar Europa gereden. Dat meldt de internationale wegtransport organisatie IRU. De truck is van Alblas uit 's Gravendeel en voltooide de reis in slechts dertien dagen.

Alblas is naar eigen zeggen de eerste en enige vervoerder die een vergunning heeft om als internationaal transportbedrijf te opereren vanuit China. De rit van 7.000 kilometer begon aan de Chinese grens  bij Khorgos en eindigde in Polen. De MAN truck vertrok op 13 november en kwam op 26 november aan.  De reis voerde door Rusland, Kazachstan en Wit Rusland. Het TIR transport is een initiatief van de IRU, en globaal acterende logistieke dienstverleners zoals CEVA en Shanghai Jet-rail International Transportation en natuurlijk Alblas.

De IRU noemt deze eerste reis een 'wake-up call' voor grote internationale, Europese transportbedrijven. Volgens CEVA is een truck twee keer sneller vanuit China in Europa dan een trein. Inmiddels rijden er tientallen goederentreinen per week tussen China en Europa. De truck is verder de helft goedkoper dan het vliegtuig, aldus CEVA.

Alblas zegt te verwachten dat de trip nog sneller kan, namelijk in tien dagen.  In september openden China en Kazachstan de grens bij Khorgos om het goederenvervoer een impuls te geven. De afstand naar Europa bedraagt 8445 kilometer en maakt deel uit van het Chinese Belt and Road project. De Wereldbank voorspelt dat de nieuwe corridor het goederenvervoer tussen China en Europa zal verdubbelen. De bank verwacht dat de hele regio waar de route doorheen loopt, zal profiteren. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-03-2017
Alblas2.jpg

Alblas investeert in MAN

Alblas Transport investeert in twintig nieuwe MAN trekkers. In totaal omvat de vloot 150 voertuigen en het aandeel MAN daarin…
Nieuws
22-02-2019
Eoctrans-vrachtwagen-truck-800x450.jpg

Alblas rijdt dit keer van Frankrijk naar China

Afgelopen november zagen we hoe de Nederlandse vervoerder Alblas een transport over de weg uitvoerde van…
Nieuws
24-08-2021
Volvo_China.jpg

Volvo gaat trucks bouwen in China

Volvo neemt de truckdivisie van JMC over die een fabriek heeft in de provincie Shanxi. Hiervoor betaalt Volvo iets meer…