Belanghebbenden voorspellen verkeersinfarct

Nieuws
03-06-2019 | Door Tim de Jong

Vandaag is in het nieuws dat een verkeersinfarct dreigt vanwege achterstallig onderhoud aan wegen en bruggen. De aanleiding is een schrijven van eerder deze week van de Rekenkamer  dat er naar schatting 873 miljoen euro nodig is om de infrastructuur tiptop te houden.  De Rekenkamer heeft het zelfs over een boeggolf aan uitgesteld en achterstallig onderhoud.

Bouwbedrijven en de werkgevers in het wegtransport hebben elkaar opgezocht om vandaag even flink alarm te slaan in de media, dat dit niet langer zo kan. Erbij komt een berekening over wat het kost als brug hier of brug daar tijdelijk niet bereden kan worden. Ze hebben natuurlijk een punt. Het is zonder meer een feit dat zo snel mogelijk aanbesteed moet worden bij de aannemers. Geld kan geen rol spelen, dat is er op dit moment namelijk genoeg. Bij de jaarwisseling zat minister op een zak met geld van 11,2 miljard euro. Hoogstwaarschijnlijk loopt dit bedrag nog verder op.

Buitenlands verkeer

Nu wil het geval dat vanwege de verregaande liberalisering van het goederenvervoer, er heel erg veel buitenlandse trucks op onze wegen bij zijn gekomen. Die mogen niet, zoals de Fransen wel eens probeerden, extra tol betalen terwijl de lasten voor Nederlandse bedrijven niet stegen. Overigens is het in Duitsland en België wel zo dat de daar geheven tol op een andere manier toch terugkomt bij de Duitse en Belgische transportbedrijven. Nederland wil in 2023 starten met een trucktolsysteem, hopelijk naar Duits model. Dit is het moment om deze plannen concreet te maken en inderdaad al te beginnen met het spenderen van die 873 miljoen. TLN berekende namelijk dat trucktol sowieso 770 miljoen per jaar op gaat leveren. Trucktol in combinatie met het investeringsvoornemen zijn op die manier een goede zaak voor ons land en voor onze branche. Daar mogen de buitenlanders die hier structureel onderweg zijn, hun steentje zeker aan bijdragen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-02-2017
800px-Merwedebrug_Sleeuwijk.jpg

Drie bruggen in A27 worden vervangen

De Merwedebrug, maar ook de Hagesteinsebrug en de Keizersveerbrug worden alle drie compleet vervangen, meldt Rijksaterstaat…
Nieuws
28-11-2016
MerwedeLR_1.jpg

TLN: 'Hoeveel bruggen deugen nog meer niet?'

TLN maakt zich grote zorgen over de staat van verkeersbruggen in Nederland. Volgens de organisatie stond de…
Nieuws
17-01-2018
bruggen.jpg

Nieuwe minister wil bruggen en tunnels opknappen

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat oude bruggen en tunnels verjongen en vernieuwen.…