CAO-overleg: FNV beklaagt zich over werkgevers

Nieuws
06-11-2020 | Door Tim de Jong

Vakbond FNV heeft geen goed woord over voor de werkgevers na de eerste overlegronde die moet leiden tot een nieuwe CAO.

“Ondanks dat het goed gaat en de werknemers in deze vitale sector zelfs meer uren dan ooit werken, willen de werkgevers daar niets tegenover stellen”, zegt FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen.

“Wij gaan nu met onze achterban in gesprek over mogelijke verdere stappen. De medewerkers in de sector hebben na het uitbreken van de coronapandemie meteen hun verantwoordelijkheid genomen.” Dijkhuizen: “Op ons initiatief is bij de start van coronapandemie in maart gesproken over de ontstane situatie. Daarop hebben onze leden ingestemd de cao van 2019 ongewijzigd te laten doorlopen tot aan het einde van dit jaar.”

Sector groeit

Na de lockdown blijkt dat de transportsector groeit. Dijkhuizen: “De activiteiten pakketbezorging en de distributie voor de supermarkten zijn enorm gestegen. De werknemers werken juist extra veel uren en dat onder moeilijke omstandigheden. Nu willen de werkgevers niet alleen niets doen aan het loon, zelfs geen inflatiecorrectie, maar ook geen afspraken maken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daar gaan we niet mee akkoord,” aldus de bond.

Komen cabines niet uit

De chauffeurs komen door corona hun cabines niet meer uit. Dijkhuizen: “Ze mogen nergens meer binnen eten, zelfs een sanitaire stop zit er niet in. Belangrijker is dan dat het in de cabine goed geregeld is. Zo is het nu afhankelijk van je werkgever of je een standkachel of een airco in je cabine hebt, dat moet gewoon de standaard zijn.” De werkgevers willen daarnaast ook het pensioenakkoord, dat zij ook ondertekenden, niet uitvoeren, zegt de bond. 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-04-2017
schavemaker.jpg

FNV laat Schavemaker ruim 250.000 euro loon nabetalen

Transportbedrijf Schavemaker leefde de cao voor het beroepsgoederenvervoer volgens het FNV  niet…
Nieuws
13-05-2020
Actietruck-T-L-FNV.jpg

FNV overweegt voortzetting bestaande CAO

De vorige CAO eindigde op 1 januari 2020. Terwijl de onderhandelingen voor een nieuwe cao volop liepen, diende…
Nieuws
11-03-2021
Actie3__900.jpg

FNV in actie bij distributiecentra in Zaandam

Donderdagochtend vanaf 10.00 uur gaan leden van FNV Transport & Logistiek actie voeren bij twee distributiecentra…