'CBR traag met rijbewijsafhandeling'

Nieuws
22-01-2019 | Door Tim de Jong

Op 1Vandaag was gisteravond een reportage te zien over de trage procedures bij het CBR. Daardoor zitten chauffeurs werkloos thuis te wachten op hun nieuwe rijbewijs. Actualiteitenrubriek 1Vandaag brengt deze problematiek op TV.

Woordvoerder Quinten Snijders van TLN legt uit dat de werkgeversorganisatie honderd klachten heeft ontvangen over het CBR. Hij zegt dat zeker twintig chauffeurs zonder rijbewijs werkloos thuis zitten doordat het CBR zijn werk niet snel genoeg doet. Volgens 1Vandaag moeten chauffeurs tot zes maanden wachten, dus de thuiszitters zijn voorlopig nog niet aan het werk, zo lijkt het.

Spoedprocedure

TLN heeft nu met het CBR een spoedprocedure opgetuigd. De bedoeling is dat chauffeurs van wie het rijbewijs vernieuwd moet worden, de complete aanvraag naar TLN sturen. Die hebben bij het CBR een apart loket, waardoor de chauffeur binnen 24 uur zijn roze pasje weer heeft en rap weer aan de slag kan.

Nieuw systeem

Het CBR zegt het heel erg druk te hebben. Er zijn volgens een woordvoerder meer aanvragen dan ooit. "Jaar op jaar moeten we meer gezondheidsverklaringen afgeven, dat komt vooral door ouderen, die nog langer door willen rijden. Verder zien we een toename van het aantal jongeren dat een rijbewijs wil halen."  Het CBR zegt dat het nieuwe systeem, dat sneller aanvragen verwerkt, pas in het najaar operationeel is. De instantie pleit ervoor om aanvragen digitaal in te dienen.

Klik " target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier voor de reportage van 1Vandaag met chauffeur Richard Kwast in de hoofdrol.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-11-2020
prawo-jazdy-kolekcjonerskie-holenderskie-1_copy.jpg

Rijbewijs kopen kan nog steeds

BIGtruck schreef al eerder over het kopen van rijbewijzen en bestuurderskaarten, maar nu blijkt dat dit nog steeds gewoon…
Nieuws
22-04-2019
tachograaf_header_1.jpg

CBR en KIWA tonen aan: Geen monopolie graag

De branche is de afgelopen tijd in de greep geweest van de veel te late levering van werkplaatskaarten door…
Nieuws
04-06-2021
Code95_vb_LR.jpg

Let op: Fouten in verwerking Code 95 op rijbewijs

Transport & Logistiek Nederland zegt dat het medio mei constateerde dat de RDW de Verklaring van…