CNV bijt door in vakantiegeldkwestie

Nieuws
21-03-2018 | Door Tim de Jong

CNV Vakmensen is proefprocessen gestart tegen twee transportbedrijven, GCA en Geodis. “We willen hiermee van de rechter duidelijkheid krijgen over de uitbetaling van vakantiedagen. Die klopt volgens ons niet. Als wij gelijk krijgen, hebben zeker 100.000 werknemers in de transportsector nog flink wat geld tegoed”, zegt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. Het gaat dan al snel om een nabetaling van duizenden euro’s per werknemer.

De uitbetaling van vakantiedagen is al langer onderwerp van gesprek met de werkgevers in de transportsector. Aanleiding is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011). Volgens die uitspraak moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. “Dat is in de transportsector nu duidelijk niet het geval”, zegt Van Rijssel. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren.”

Claims

Via de bond zijn inmiddels meer dan 750 claims binnengekomen tegen ruim 200 transportbedrijven. CNV Vakmensen wil nu met dagvaardingen tegen twee transportbedrijven (Geodis uit Lekkerkerk en GCA uit Moerdijk) via de rechter duidelijkheid krijgen over de vakantiedagen-kwestie. De dagvaardingen zijn namens drie werknemers uitgebracht. Deze drie leden hebben hun gegevens aangeleverd en aan de hand daarvan konden de vorderingen berekend worden. Het gaat om gemiddeld zo’n 1.000 tot 1.250 euro per jaar.

Achtergrond

De kwestie van het loon over vakantiedagen speelt bij meer bedrijven en sectoren, maar volgens Van Rijssel zitten werknemers in de transportsector in een bijzondere situatie. “Er is geen sector waar werknemers structureel zoveel overuren maken. Die overuren zijn onderdeel van hun salaris en moeten dus ook meetellen bij het uitbetalen van vakantiedagen. Werknemers die dit over de afgelopen vijf jaar willen vorderen, hebben volgens ons een sterke zaak. Het gaat om zeker 100.000 werknemers: niet alleen chauffeurs, maar ook kantoormedewerkers die in ploegendienst werken of planners die structureel in de weekenden werken.”

Tijdens het cao-overleg vorig jaar heeft CNV Vakmensen geprobeerd om met werkgeversorganisaties TLN en VVT een centrale deal te maken. “Dan hadden we het in één keer goed kunnen regelen voor iedereen. Maar de werkgevers wilden daar helaas niet van weten”, zegt Van Rijssel. “Dat betekent dat we de zaak nu aan de rechter voorleggen.”

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-12-2017
Actie3.jpg

Vakbonden flyeren voor toeslag op vakantieloon

De vakbonden CNV en FNV maken serieus werk van een eerdere mededeling van het CNV dat het uitkeren van vakantiegeld…
Nieuws
08-06-2018
Actie3.jpg

Vakantiegeld: TLN wenst overleg met bonden

Er lijkt een oplossing in zicht voor een heikele kwestie in de transportsector: het loon over de vakantiedagen.…
Nieuws
09-11-2017
Actie3.jpg

CNV standpunt maakt discussie los

De brief die vakbond CNV eerder deze week uitstuurde waarin werd bedongen dat chauffeurs ook vakantiegeld mogen ontvangen…