Team De Rooy gaat de komende editie van de Africa Eco Race letterlijk gas geven. Het team gaat namelijk rijden met een Iveco LNG rallytruck. Door op Bio-LNG te rijden met de Iveco Powerstar wil het team invulling geven aan de naam van deze alternatieve Dakar rally.
Het initiatief werd genomen door Iveco NLS en Dakar-team De Rooy. Gezamenlijk hebben ze een de oude Powerstar waarmee De Rooy de Africa Eco Race 2018 won onder handen genomen. De nieuwe krachtbron is de 13-liter aardgasmotor van Iveco. Dit is de zelfde krachtbron als in de straatversie van de 460pk sterke Stralis NP460.
Eco-friendly rallyrijden
Iveco is Europees marktleider als het gaat om duurzame transportoplossingen. Veel technologische toepassingen van de Italiaanse truckfabrikant worden in de praktijk getest tijdens races in het European Truck Race Championship en rally’s als de Dakar Rally en de Africa Eco Race. Het is dus een logisch gevolg dat IVECO en Team De Rooy een nieuwe rallytruck hebben ontwikkeld die rijdt op het duurzame alternatief Bio-LNG, vloeibaar aardgas. Overigens is Iveco niet de enige die op bio-LNG gaat rijden. Ook het Russische Kamaz heeft inmiddels een gastruck gepresenteerd waarmee de Silk Way Rally gereden zal gaan worden.
Het Nederlandse bedrijf Rolande uit Tilburg zal tijdens de Africa Eco Race de brandstof verzorgen. Op dit moment is er namelijk nog geen mogelijkheid om LNG te tanken in Afrika. Rolande heeft de bouw van 5 LNG-tankstations gepland in Marokko, Mauritanië en Senegal. Daar waar Gerard de Rooy niet in de buurt van een tankstation komt, zal Rolande met een mobiele tankunit de coureur van brandstof voorzien.
Kamelen en dromedarisgas
Afrika is een gas-continent pur sang. Doordat er geen gasnet aanwezig is, bestaan er veel lokale gas-hubs en vergistingsinstallaties. Deze hebben bewezen dat de methaanproductie (het bestanddeel waar CNG en LNG uit bestaan) uit kamelengras, uitwerpselen van dromedarissen en afvalstromen erg hoog is. Rijden op kamelen en dromedarisgas dus eigenlijk! De hoge temperaturen van het Afrikaanse continent helpen daar uiteraard in mee.