Dit kan de Hyundai Xcient waterstoftruck

Nieuws
26-05-2021 | Door Tim de Jong

Hyundai heeft naar eigen zeggen zijn Xcient Fuel Cell verder geperfectioneerd. De Koreaanse truckfabrikant maakt voor de 27 tons truck deels gebruik van brandstofceltechnologie waarmee ervaring is opgedaan met de waterstof-elektrische personenauto Nexo.

Brandstofceltechnologie is volgens Hyundai perfect voor vrachtwagens. “Waterstof is namelijk eenvoudig op te slaan en te vervoeren. Er zijn geen loodzware accu’s nodig en omdat Hyundai de waterstoftanks op een slimme manier achter de cabine van elke waterstoftruck plaatst, blijft de laadruimte intact.” De Xcient Fuel Cell komt er met keuze uit een 4x2-trekker of een 6x2 bakwagen.

Vermogen, actieradius

De Xcient Fuel Cell is uitgerust met een brandstofcelsysteem van 180 kW. Twee 90 kW parallel gemonteerde brandstofcellen en zeven tanks met een opslagcapaciteit van circa 31 kg waterstof in totaal zorgen voor een actieradius van ongeveer 400 kilometer. De elektromotor van de waterstoftruck is goed voor 350 kW (560 pk) en een indrukwekkend koppel van 2.237 Nm. Het tanken van waterstof neemt volgens Hyundai acht tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, aldus Hyundai. Daarmee kun je inderdaad supermarkten bevoorraden, maar ook een zwaar transport uitvoeren. Op de foto’s is goed te zien hoe Hyundai de ruimte tussen cabine en laadruimte dichtmaakt. Daar zitten onder andere waterstoftanks.

Zwitserland

Vorig jaar leverde Hyundai 46 exemplaren van de Xcient Fuel Cell aan Zwitserland en eind dit jaar volgen er nog eens 140. De waterstof-elektrisch aangedreven vrachtwagens nemen onder meer de bevoorrading van grote supermarktketens in Zwitserland voor hun rekening. De bedoeling is dat rond 2025 in totaal 1.600 exemplaren van de Xcient Fuel Cell in Europa actief zijn, zegt Hyundai.

Hyundai Hydrogen Mobility, een joint venture van Hyundai Motor en H2 Energy, werkt aan de introductie van de Xcient Fuel Cell in de Europese markten. ‘Onze klanten zijn erg tevreden over de kwaliteit en het rijcomfort van de truck. Ook buiten Zwitserland is er veel belangstelling voor de Xcient Fuel Cell’, aldus Mark Freymueller, CEO van Hyundai Hydrogen Mobility. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat we de vrachtwagen volgend jaar ook in andere Europese landen op de weg zullen zien.’

De Xcient Fuel Cell gaat de weg op in Europa, Noord-Amerika en China. Zodra bekend is wanneer de Xcient Fuel Cell in Nederland verkrijgbaar zal zijn, volgt meer informatie, zegt de importeur. Freymuller verklaarde onlangs dat na de succesvolle introductie in Zwitserland, Nederland en Duitsland aan de beurt zijn, en dat dat dit jaar nog zou zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-07-2021
Hyundai_2LR.jpg

Eerste Hyundai waterstoftruck in Nederland

Hyundai heeft vandaag in de haven van IJmuiden de Xcient waterstoftruck gepresenteerd. Hoewel een exacte introductiedatum…
Nieuws
15-07-2021
01_MG_7111def2.jpg

Rij-impressie met een Hyundai Xcient waterstoftruck

BIGtruck kreeg de kans om met een waterstoftruck te rijden in Zwitserland. Deze Hyundai Xcient is door…
Nieuws
02-04-2021
Hyundai-fuel-cell-truck.jpg

Hyundai reserveert 30 waterstoftrucks voor Nederland

Brandstofleverancier Orange Gas en Hyundai dealer Groenewold & Dijkhuizen starten een proefproject…