Duitse TLN pleit voor toilet achter de cabine

Nieuws
10-12-2021 | Door Tim de Jong

In Duitsland is er discussie ontstaan over het tekort aan chauffeurs. Daarbij valt op dat de Duitse TLN, de BGL, pleit voor flinke verbeteringen van het chauffeurscomfort onderweg.   

De BGL legt uit dat om chauffeurs te werven, het belangrijk is dat zij veel meer en beter toegang krijgen tot het meest voor de hand liggende sanitair. Dus zouden er bij alle grote magazijnen met hun vele laaddocks, douches en toiletten beschikbaar moeten zijn, en toegankelijk natuurlijk.

Toilet achter cabine

Maar de BGL gaat nog een stap verder. Zij zegt dat de totale lengte van een trekker-trailer combinatie zo zou moeten zijn, dat er achter de cabine een separate cabine past waar je naar het toilet kunt en waar je ook even kunt douchen. Ook zouden bij alle parkeerterreinen langs de weg ‘douchecontainers’ moeten komen waar chauffeurs zich kunnen opfrissen. De BGL zegt dat het voor de truck-industrie ondoenlijk zou zijn om met nieuwe cabines te komen waar zulk sanitair in geïntegreerd is.  Maar een aparte cabine van 1,20 bij 2,50 meter met een aparte toegangsdeur zou moeten kunnen volstaan.

Meer vrouwen

De BGL denkt dat wanneer het sanitair onderweg overal beschikbaar is en je dit in voldoende mate zelf als het ware bij je hebt, er meer vrouwen zouden kiezen voor het beroep van chauffeur. Duitsland telt nu een kleine half miljoen chauffeurs, waarvan een groot deel de komende jaren met pensioen gaat. Net als in andere landen, is de instroom van jonge chauffeurs laag. “Op dit moment is van de Duitse chauffeurs nog geen twee procent vrouw. Dat aantal kan flink omhoog. Maar dan moeten er wel zaken verbeteren om het vak aantrekkelijker te maken”, zegt de BGL. 

Menselijke maat

Het bestuur van de Duitse TLN krijgt voor deze ideeën steun van de leden. Zij vinden ook dat chauffeurs zich aan boord van hun truck moeten kunnen opfrissen. Bovendien stellen deze Duitse werkgevers dat het basisloon omhoog zou moeten. Ze geven het voorbeeld van een heftruckchauffeur, die vaak nog beter betaald wordt dan een internationaal rijdende chauffeur. Kom daar maar eens om bij ‘onze’ TLN!

We hebben enkele foto’s toegevoegd van een Amerikaans bedrijf, dat achter de truckcabine zo’n separate cabine bouwt. In de VS is de laadlengte wettelijk vastgelegd, maar niet de totale lengte. Dat maakt langere cabines in dat (grote) land mogelijk.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-06-2018
Chauffeurstekort_2_LR_1.jpg

Chauffeurstekort groeit bij oosterburen

In Nordrhein Westfalen, zeg maar onze Duitse buurstaat, is het tekort aan chauffeurs verder opgelopen. Er zijn…
Nieuws
28-06-2017
Chauffeur-scania.jpg

Duitse chauffeurs massaal met pensioen

Tweederde van de circa anderhalf miljoen chauffeurs in Duitsland gaat binnen vijftien jaar met pensioen. De branche…
Nieuws
19-07-2017
rijles.jpg

Duitsland: Vanaf 17 jaar al rijden

De Duitse Raad voor de Verkeersveiligheid (DRV) wil jongeren vanaf 17 jaar al begeleid laten rijden met een vrachtwagen.…