FNV doet aangifte tegen Wismans Transport

Nieuws
18-06-2016 | Door Tim de Jong

Vakbond FNV zegt de meest schrijnende vorm van arbeidsuitbuiting ooit te hebben aangetroffen. Het gaat om Filipijnse chauffeurs die door transportbedrijf Wismans uit Venlo worden uitgebuit. Samen met Dagblad De Limburger deed het FNV onderzoek. 

 'We hebben de hele constructie blootgelegd en kunnen niet anders concluderen dan dat we hier te maken hebben met arbeidsuitbuiting in strafrechtelijke zin.'

 

De Filipijnen rijden voor het Nederlandse transportbedrijf via brievenbusfirma’s in Slowakije. De chauffeurs leven al maanden in hun vrachtauto’s, moeten rij- en rusttijdenwetgeving overtreden en zijn sociaal economisch aan hun vrachtauto’s vastgeketend. Zelfs het in de arbeidscontracten opgenomen loon van nog geen 700 euro per maand wordt niet geheel uitbetaald.

De Filipijnse chauffeurs zijn aan het ‘overleven’, maar rijden wel met vrachtwagens van 50 ton over onze wegen. Atema: 'Zie hier de rekening die werknemers, bonafide ondernemers en uiteindelijk de gehele maatschappij gepresenteerd krijgen van het Europese doorgeslagen marktmechanisme waarin een werkwijze als deze eenvoudig opgezet kan worden.'

Diverse media zeggen het bedrijf om weerwoord te hebben gevraagd, maar de directie houdt zich onbereikbaar. Het artikel uit De Limburger vindt je ">hier. 

In een andere door FNV aanhangig gemaakte zaak van arbeidsuitbuiting worden komende week bij de rechtbank in Rotterdam drie uitgebuite Hongaars – Servische vrachtwagenchauffeurs van het bedrijf SC Expres gehoord als slachtoffer. Op arbeidsuitbuiting staat gevangenisstraf. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-11-2023
Trucks Banden Koning (2)

NL vervoerder veroordeeld tot tonnen naheffing

Transportbedrijf Trucks Banden Koning uit Deventer is door de kantonrechter in Zwolle veroordeeld tot naleving…
Nieuws
02-06-2016
sociale_dumpingLR.jpg

Ministerie: 'Arbeidsuitbuiting op de loer bij chauffeurs'

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft inspecties gehouden op tien parkeerplaatsen die onder…
Nieuws
24-09-2020
Inspectie_ILT_Bodegraven_LR.jpg

Oost-Europese chauffeurs leven maandenlang op parking bij Geleen

Op aanwijzen van FNV en de Belgische vakbond BTB deed de inspectie onder meer onderzoek…