Hulpgoederen krijgen vrijstelling tachograaf en maut

Nieuws
03-03-2022 | Door Iep van der Meer

Er worden op dit moment enorm veel hulptransporten georganiseerd om de Oekraïnse vluchtelingen te helpen. Evofenedex heeft bekend gemaakt dat er voor die transporten een aantal vrijstellingen gelden, onder meer van het gebruik van de tachograaf en voor het betalen van de Duitse Maut.

De maatregelen zijn ingesteld om het vervoer van hulpgoederen zo eenvoudig mogelijk te maken. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Ladingdocumenten zoals een vrachtbrief zijn niet nodig maar een globale inventarislijst van de goederen is wel aan te raden, al was het maar omdat je daarmee kunt bewijzen dat het om hulpgoederen gaat.

Verder is het aan te raden om correspondentie mee te nemen waaruit blijkt dat er een ontvanger is, bijvoorbeeld in Polen. Ook is het handig om een mailwisseling als print mee te nemen met bijvoorbeeld het Rode Kruis of een andere hulporganisatie.

Voor wat betreft de tachograafplicht, die geldt dus niet maar de arbeidstijdenwet is wel van toepassing voor werknemers. 

In Duitsland wordt gewerkt aan het opheffen van het zondagse rijverbod op de Autobahn, maar dat is er nog niet door. Verder is er dus een vrijstelling van de Maut in Duitsland en dat geldt ook voor de Poolse wegenbelasting voor trucks. Voor Duitsland staat hier meer informatie over op " target="_blank" rel="noopener noreferrer">deze website.

Voor Polen geldt dat je humanitaire transporten moet aanmelden met een emailtje. Klik hier voor die link. In die mail moeten de volgende zaken vermeld worden:

*Het aantal voertuigen

*De kentekens van de voertuigen

*Vermelding van het land van herkomst van het kenteken

*Bij benadering het tijdstip en de datum van de reis door Polen, heen en terug

Veel vervoerders hebben inmiddels mensen en materieel ter beschikking gesteld voor het transport, waaronder De Rooy Transport (Foto).

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
09-03-2022
Nicky1.jpg

Reportage: Hulptransport naar Radymno, oost Polen

Chauffeur Nicky Aarts vertrok met zijn voormalige werkgever Alex van Helvoirt afgelopen zondag vanaf…
Nieuws
14-03-2022
Hulpgoederen.jpg

K&DTC Groep intensief bezig met hulptransporten

Koning & Drenth BV en DTC Surhuisterveen BV hebben twee combinaties uit de planning vrijgemaakt voor…
Nieuws
01-03-2022
DAF_CF_Army_truck_-1400_1.jpg

Maak geen foto's van militaire transporten!

Momenteel zijn er allerlei militaire transporten onderweg naar het Oosten van Europa. Het Poolse leger roept…