ING: Chauffeurstekort remt investeringen

Nieuws
23-05-2019 | Door Tim de Jong

Uit het jongste ING rapport over de Nederlandse truck- en trailermarkt blijkt dat de truck- en trailerverkopen de komende twee jaar zullen dalen. Opvallend is dat transporteurs liever eerst een chauffeur vinden eer ze in een nieuwe auto investeren. En doen ze dat, dan wordt dat vaak een mooie truck met de nodige extra's.

In de komende editie van BIGtruck Online Magazine zetten we een aantal cabines op een rij die heel weldadig zijn uitgevoerd. Ze waren al te zien op de afgelopen BIGtruck Trophy en wij tonen wat een en ander allemaal vermag. Maar het is geen toeval dat de truckmerken met steeds duurdere, luxe uitgevoerde versies van hun trucks komen. Op die manier belonen vervoerders hun chauffeurs en willen ze bereiken dat ze bij het bedrijf blijven.  ING schrijft: "Transporteurs willen eerst de mensen werven en dan pas het materieel. Chauffeurs profiteren van de arbeidsmarktkrapte: ze krijgen niet alleen meer betaald, ook worden trucks om chauffeurs te binden vaker uitgerust met luxe opties of valt de keuze op duurdere varianten."

Daling

Nadat de afzet nog een impuls krijgt door invoering van de ‘smart tachograaf' in juni, laten investeerders in trucks het gas los. Truckfabrikant DAF schroefde de productie in aanloop al terug van een recordniveau van 254 naar 225 trucks per dag. Naar verwachting daalt het aantal Nederlandse registraties van nieuwe trucks in 2019 met 3% naar 15.500 en in 2020 met 11% naar 14.000. Dit is nog wel ruim boven het 10-jarig gemiddelde van rond de 13.000. De winstgevendheid in het wegvervoer is door forse stijging van loon- en brandstofkosten teruggelopen en het wagenpark zit na uitbreiding ruimer in het jasje. Michiel Bremmers, Assetmanager transport bij ING Lease: ‘Na een aantal jaren van flink bovengemiddelde afzet verwachten we een normalisatie, de branche maakt een pas op de plaats.” ING verwacht de komende tijd een afzetdaling van tien procent.

ING bericht verder dat het aandeel trekkers nog immer stijgende is, en nu het merendeel van het wagenpark uitmaakt. Het aandeel bakwagens blijft afnemen. Ook het aandeel trucks met een Euro 6 motor is gegroeid en bedraagt nu de helft van het wagenpark.

DAF

De marktaandelen op de truckmarkt verschuiven traditioneel slechts licht, waarbij de introductie van nieuwe modellen vaak voor een impuls zorgt, schrijft ING. DAF profiteerde daar volgens de bank  in 2018 van. ING becijfert een stijging van het marktaandeel van DAF van 2%. Mercedes valt in afwachting van de levering van de vernieuwde Actros iets terug. De andere merken blijven volgens de bank redelijk stabiel, MAN groeide licht, aldus de bank.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-09-2020
Rustig_verkeer_LR.jpg

ING verwacht herstel transportbranche in 2021

Het is nog even pijn lijden, maar de economen van ING zien dat het ondernemersvertrouwen herstelt. Dat maakt…
Nieuws
06-01-2022
DAF--truck-factory-LR.jpg

Meer trucks verkocht ondanks chiptekorten

Het afgelopen jaar zijn in Nederland in totaal 12.082 nieuwe zware bedrijfswagens (vrachtwagens) geregistreerd.…
Nieuws
25-04-2019
digitachwijzigenlr.jpg

STL: 'Chauffeurstekort neemt iets af'

Volgens de nieuwste Sectormonitor die het vierde kwartaal van 2018 bespreekt, stijgt de omzet in de transportbranche…