ING: Lagere groei transport en logistiek in 2019

Nieuws
11-12-2018 | Door Tim de Jong

De sectoreconomen van de ING Bank verwachten voor volgend jaar een lagere groei voor de sector transport en logistiek. "De groei in de transport- en logistieksector zwakt in 2019 af, maar blijft gemiddeld nog altijd zo’n 2%," verwacht ING.

In het binnenland groeit de vraag van opdrachtgevers uit de bouw, detailhandel en de horeca in een iets lager tempo door. Internationaal wordt het jaar bij Europese klanten minder uitbundig. We vanuit dat de wereldhandel nog steeds enige groei laat zien, maar verladers uit de exportgerichte industrie en de groothandel groeien minder.

Het ondernemersvertrouwen in transport en logistiek bereikte begin 2018 een hoogtepunt en lijkt inmiddels over dat hoogtepunt heen. Een ruime meerderheid van de bedrijven blijft eind 2018 nog wel positief, ondanks de moeizame doorbelasting van hogere lonen en fors duurdere brandstof.     

Hoewel de vervoersvraag terugschakelt, blijft het zeker in logistieke dienstverlening, het wegtransport en het pakketvervoer in 2019 druk, verwacht ING. Logistieke dienstverleners kunnen daarbij ook structurele groei boeken door dienstverlening door de groei van e-commerce. Tekort aan arbeidskrachten blijft knellen en vragen om creativiteit en ondernemerschap. De binnenvaart veert in 2019 terug van laagwaterjaar 2018. 

Meer faillisementen

De forse kostenstijging heeft de rendementen in 2018 aangetast, schrijft ING. Met een EBIT-marge van enkele procenten maakt elk niet doorberekend procent verschil. Per saldo is er meer werk verricht tegen een lagere marge en hier zijn kwetsbare bedrijven niet tegen bestand. Dit blijkt uit het aantal faillissementen dat tegen het algemene beeld in toenam in 2018. Een toename was er bij wegtransporteurs en pakketbezorgers, maar ook bij expediteurs waar de concurrentiedruk toeneemt, rapporteert ING. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-02-2017
Chauffeurstekort_2LR.jpg

TLN: 'Ruim 4.000 vacatures'

Het afgelopen jaar gaat voor de transport- en logistieksector de boeken in als het beste in 15 jaar, zegt TLN. Het vertrouwen…
Nieuws
02-09-2020
Rustig_verkeer_LR.jpg

ING verwacht herstel transportbranche in 2021

Het is nog even pijn lijden, maar de economen van ING zien dat het ondernemersvertrouwen herstelt. Dat maakt…
Nieuws
21-03-2017
Klaas_Engel_BT_LR.jpg

ING: 'Aantal eigenrijders neemt toe'

Uit het jongste ING rapport over de truckbranche en het wegvervoer, dat vandaag verschijnt, en waaraan BIGtruck heeft…