Inspectie: 'Het valt reuze mee met cabotage overtredingen'

Nieuws
26-06-2017 | Door Tim de Jong

Lokaal vervoer van goederen door buitenlandse vrachtwagens komt beperkt voor. Dit blijkt uit controles door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in de havengebieden van Rotterdam en Amsterdam en het luchthavengebied rond Schiphol.

De ILT controleerde 361 buitenlandse vrachtwagens. Er werden 13 buitenlandse wagens aangetroffen die lokaal goederen vervoerden, hoofdzakelijk in het Rotterdamse havengebied. In 5 gevallen gebeurde dat niet volgens de regels, zegt de inspectie. Deze transporten werden beëindigd en beboet.

De ILT voerde ook administratieve controles uit bij 8 betrokken opdrachtgevers. Hierbij bleek dat zij een beperkte kennis hebben van de regels voor dit soort vervoer. De bezochte bedrijven beloofden maatregelen te nemen.

Het binnenlands vervoer van goederen door buitenlandse vervoerders heet cabotage. Buitenlandse vrachtwagens mogen in Nederland maximaal 3 cabotage-ritten uitvoeren binnen 7 dagen, als ze Nederland beladen binnenkomen. Als ze Nederland onbeladen binnenkomen, mogen ze maximaal 1 cabotage-rit maken binnen 3 dagen. Ze moeten ook een volledige ritadministratie bijhouden.

De ILT voerde de extra controles uit na signalen uit de transportsector dat op specifieke plekken in Nederland zogeheten lokale cabotage zou plaatsvinden. Dit rapport is een aanvulling op eerder onderzoek naar cabotage dat in 2015 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia in samenwerking met de ILT.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-04-2018
transportcontrole-benelux-april-2018.1b.jpg

Controle door Inspecties België en Nederland

De Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) en de Belgische Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer…
Nieuws
12-10-2020
BAG_volgen.jpg

Duitse inspectie intensiveert cabotage-controles

De Duitse inspectie, de BAG, is vorige week begonnen aan een reeks controles waaruit gedrag rond de cabotage-wetgeving…
Nieuws
28-03-2018
Scania_Euro_6_web.jpg

Grote controle op toegangswegen Maasvlakte

De NOS en bronnen op Twitter melden dat er een grote controle gaande is op de toegangswegen naar de Maasvlakte.…