Braaf, zuinig en met unieke aftersales

Geplaatst door

Toyota pakt de zaken serieus aan nu het na enkele jaren van afwezigheid terugkeert in bestelautoland. De ProAce werd samen met PSA (Peugeot en Citroën) ontwikkeld. Omdat Toyota het verschil wil maken, werd er een scala aan aftersales diensten rondom de auto opgetuigd.

Toyota had zelf een dijk van een bestelauto op de markt, waarvan de incrowd wist hoe enorm betrouwbaar die was, de Hi-Ace. Zo betrouwbaar, dat er nog steeds enkele duizenden van rond rijden. De makke was alleen dat die Hi-Ace te smal was voor de Europese markt. Een europallet past niet tussen de wielkasten. Nu vindt Toyota het geen probleem om, wanneer er overal ter wereld Toyota's verkocht worden, die ter plekke te bouwen met andere fabrikanten. Zo kwam Peugeot in beeld en zette Toyota zijn logo op de Expert. Die heette dan ProAce. Maar die Franse besteller had een 'lange neus' en dat gaat ten koste van de laadruimte. Volgens Toyota is het nieuwe model, dat we hier laten zien, grotendeels door Toyota ontworpen. Herkenbaar is in elk geval de 'Toyota-neus' die we ook kennen van de personenwagens van het merk. 

Peugeot-motor

Daar onder bevindt zich, best wel diep weggestopt, een 1,6 liter Hdi-motor die wordt gebruikt door Peugeot en Citroën. Daarmee komt de Toyota ProAce prima van de plek en geholpen door een redelijk goed schakelende zes versnellingsbak kom je helemaal niks tekort. De stoelen zitten goed en het zicht rondom de ProAce is prima. Het is wel even opletten met de dode hoek, omkijken bij het veranderen van rijstrook is een must. Op het eerste gezicht ontbreekt het je aan niets, maar het interieur zou wat meer aflegmogelijkheden mogen hebben en een extra bekerhouder naast die bovenop het dashboard zou geen kwaad kunnen. Opvallend is dat de ProAce in de specificaties van alles veel heeft: een hoog laadvermogen, een mooie laadlengte, er zijn veel uitvoeringen en veel mogelijkheden. Dat maakt de ProAce een alternatief dat zeker serieuze overweging verdient.

Ambiance

Kon je in de Hi-Ace nog echt merken dat je in een Aziatische bestelauto zat, en dat is niet alleen positief bedoeld, in de ProAce is dat gevoel helemaal weg. Het is een echt Europese bestelauto geworden. Helemaal wanneer we naar de laadruimte kijken. Een tweede schuifdeur is als optie leverbaar en het tussenschot is zo gebouwd, dat er onder de voorstoelen door nog lange lading geplaatst kan worden. Denk aan buizen, planken en of latten. Dat komt de veelzijdigheid van de ProAce zeer ten goede. De achterdeuren zijn ver te openen, precies zoals de Europese bestelautorijder dat wil.  Een pallet kan er dus makkelijk in, wel drie zelfs.

Aftersales

Pas echt onderscheidend is de ProAce waar het om aftersales gaat. Als koper krijg je je eigen 'manager' bij de dealer, je eigen aanspreekpunt die weet hoe de vork in de steel zit in bestelautoland. Toyota biedt diverse servicepakketten en wie voor Full Service gaat, kan reken op haal- en brengservice en op vervangend vervoer. Toyota geeft drie jaar garantie of 100.000 kilometer en 24/7 pechhulp in heel Europa. Bij Toyota kan de ProAce ook naar wens worden ingericht en er zijn vele- vele uitvoeringen denkbaar. Zo laat Toyota zien dat het de bestelauto serieus neemt. Met de ProAce zet het merk een bestelauto neer die niet te veel opvalt in uiterlijk, interieur en rij eigen schappen. Hij is dan te vergelijken met de Renault Trafic. Maar voor wat betreft aftersales en ondersteuning vanuit de Toyota dealer, alsmede gezien prijs, CO2-uitstoot en brandstofverbruik van dik 1 op 14, en kosten is de ProAce een voorbeeld voor de gevestigde concurrentie.

Tim de Jong

gegevens ProAce Worker

nettoprijs testauto: € 23.695,-

metallic lak: 550,-, totaal 24.245,-

Basisprijs 17.945,-

 

Leeggewicht 1621kg, GVW 2660 kg, verbruik 1 op 14,1.