Britten voeren grenscontroles in op agrarische producten

Nieuws
30-08-2021 | Door Tim de Jong

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert vanaf 1 oktober en 1 januari gefaseerd een certificeringsplicht in voor agrofood- en visserijproducten. Vanaf januari en maart 2022 worden ook grenscontroles ingesteld.

Voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en andere producten van dierlijke oorsprong is bij export van EU naar VK vanaf 1 oktober 2021 een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Eerder had het VK aangekondigd dit per 1 april 2021 in te voeren, maar dat is door het VK uitgesteld naar 1 oktober 2021.

Voor 'laag risico' landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit is vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat verplicht. Ook voor biologische producten geldt een certificeringsplicht per 1 januari 2022.

Grenscontroles

Vanaf 1 januari 2022 worden op transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel (bij)producten van dierlijke oorsprong fysieke controles toegepast op daarvoor aangewezen grenscontroleposten in het VK. Dit geldt ook voor 'hoog risico' voedsel en niet-dierlijke oorsprong en 'hoog risico' plantaardige landbouwgoederen zoals bomen en vaste planten. Dit was eerder 1 juli 2021.

Welke havens over een controlepost beschikken voor welke transporten wordt rond de invoeringsdata bekendgemaakt op de NVWA-website en de website van de Britse overheid GOV.UK. Transporten worden dan 2 keer gecontroleerd, aan EU- én VK-kant van de grens.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-10-2021
Brexit_trailer_LR.jpg

Britse vervoerders boos om versoepeling cabotageregels

Transportbedrijven in het Verenigd Koninkrijk lopen te hoop tegen de nieuwe regels van hun regering…
Nieuws
28-06-2021
Stack_8LR.jpg

Brexit en Covid: bonden en werkgevers luiden noodklok

In Britse media luiden de vakbond Unite en werkgeversorganisatie RHA de noodklok over de situatie…
Nieuws
23-12-2020
Industrial_estate_2_LR.jpg

Britse megafile beweegt, chauffeurs nog onthand

Na een nacht in de file, dan wel op het vliegveld Manston, komt het verkeer richting Dover en daarmee Frankrijk,…