Code 95 Coulanceregeling 10 maanden verlengd

Geplaatst door

De coulanceregeling voor de geldigheid voor de Code 95 is verlengd met tien maanden. Dat heeft de Europese Commissie op 30 juni besloten.  De coulanceregeling gold tot 30 juni 2021 maar na aandringen van TLN en het Ministerie heeft Brussel is die datum verzet naar 31 oktober 2021. Als je code 95 of je rijbewijs binnen die periode verloopt dan krijg je tien maanden extra de tijd om alles te regelen. 

Door de nieuwe datum van 31 oktober vallen nu ook alle chauffeurs die een Code 95 verloopdatum van 16 september 2021 op hun rijbewijs hebben nu binnen de coulanceregeling. Daarmee krijgen de opleiders meer lucht om mensen tijdig te trainen. Het probleem was dat door de Corona maatregelen de opleidingen lange tijd stil gelegen hebben waardoor de capaciteit ontoereikend bleek.

Even leek het erop dat dat de Nederlandse chauffeurs werkloos thuis zouden komen te zitten zonder vakbekwaamheid en zonder werk. De Europese coulanceregeling hield, met een einddatum van 30 juni 2021, rekening met de meeste lidstaten en niet met de uitzonderlijke situatie in Nederland.

Groot probleem

Na het afgeven van 30 juni 2021 als einddatum was voor TLN meteen duidelijk dat Nederland een groot probleem zou krijgen met het tijdig verlengen van de code 95 vermeldingen op alle rijbewijzen van beroepschauffeurs. Het was afgelopen voorjaar door Covid-19 al enige tijd niet meer mogelijk om cursussen te volgen en het vermoeden was dat de lockdowns nog niet over zouden zijn, gezien de voorspellingen van een tweede en mogelijk ook derde golf van besmettingen.

Op advies van TLN liet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het CBS uitzoeken dat 145.000 chauffeurs hun code 95 per 16 september 2021 zouden zien verlopen. De opleidingscapaciteit in Nederland zou dat nooit aankunnen. Bovendien was er in het voorjaar van 2021 een beroepsverbod en dus kon er nog helemaal niet worden opgeleid. Op initiatief van TLN hebben werkgevers en werknemers in de transportsector (evofenedex, KNV, FNV, CNV) vanuit de Logistiek, Transport en Personenvervoer Raad van het CBR een brandbrief aan Minister van Nieuwenhuizen geschreven.

Niet achterover leunen 

De nieuwe regeling geeft dus wat lucht en geeft meer ruimte om, met name de praktijkdagen in te plannen bij de opleiders. Toch blijft het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen om toch je Code 95 nascholing te regelen want hoewel er nu dus een Europese uitstel regeling van kracht is lijkt het ons niet heel handig om met een verlopen Code 95 of zelfs een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Dat mag dus officieel als je rijbewijs of je Code 95 verloopt voor 31 oktober 2021 maar of je dat onderweg kunt uitleggen is vraag twee. Het advies blijft dan ook om de data op je rijbewijs goed te checken en niet achterover te leunen, want dan verplaatst het probleem zich gewoon tien maanden.