Eerste etappewinst voor Van den Brink

Geplaatst door

Na jaren lang bloed zweet en tranen heeft Matin van den Brink gisteren eindelijk daad bij het woord gevoegd en zijn alleereerste Dakar-etappe gewonnen. Dat in de tweede etappe, waar hij vorig jaar nog zijn truck in vlammen op zag gaan, vlamde hij dit keer op een positieve manier.

Martin: "Je kunt niet altijd blijven roepen dat het kan en het vervolgens niet laten zien. Daarom ben ik ook zo vreselijk blij voor alles en iedereen die in dit team is blijven geloven. Het is echt een opsteker voor het hele team. Vandaag waren we niet te stoppen. Het zit op dit moment gewoon allemaal mee. De truck is goed, wij doen het goed. We kunnen op tijd naar bed en het team draait op alle fronten uitstekend. We hebben enorm veel tijd en energie gestoken in dit project. Nu hebben we eindelijk de beloning. Deze overwinning is vooral ook heel belangrijk voor het team omdat we nu eindelijk van het gezeur van Pascal af zijn. Hij dacht lange tijd het alleenrecht op een dagzege te hebben. Dat is nu gelukkig ook verleden tijd."

Teamgenoot Gert Huzink had minder geluk. Hij reed constant tussentijden in de top 10, maar in het laatste stuk voor de finish kwam hij stuk te staan, volgens De Baar, die helaas niet in staat was te stoppen, met een kapotte naaf. Het Riwald Fast Assistance Team met Ed Wigman achter het stuur u te hulp geschoten, maar deze beide trucks kwamen met vele uren achterstand over de finish. 

Peter Versluis had ook lang kans op de overwinning, maar Kamaz ging hem dwars zitten door (relatief) langzaam voor hem te gaan rijden, waardoor de MAN-coureur genoegen moest nemen met een derde plaats. Vanwege afgebroken veerstraps heeft Versluis nog een kwartier extra tijdstraf gekregen. Ook Maurik van den Heuvel had met zijn Scania last van de in de weg rijdende Kamazzen, bij hem werd een potentiele vijfde plek op die manier op de eindstreep slechts een twaalfde positie. Bij de andere Scania, van Vick Versteijnen, zijn de koelingsproblemen opgelost. Niet alleen van de motor, ook in de cabine: "We hebben een waaiertje van tien euro van de Aldi in de cabine gehangen. Dat is de beste investering ooit."

Bij de Rooy reden Villagra en De Rooy zelf goed voorin mee. Wuf van Ginkel heeft een flink aantal plaatsen goed kunnen maken, maar zal vandaag wederom een inhaalrace moeten houden. De pechvogel van het team was vandaag Ton van Genugten. De mannen gingen vanaf de teede plek goed van start, maar krgeen te maken met een lekke band, zodat hij in het algemeen klassement van de tweede naar de zestiende plek terugviel. Vandaag zet hij een joker in. Daarom hoeft hij niet van de zestiende maar van de elfde plek te starten. Deze joker krijgen de topteams (Van Genugten heeft er drie) als beloning voor goede prestaties, om één slechte dag niet dagen lang effect te laten hebben.

Vandaag gaat Martin van den Brink om 15:30 Nederlandse tijd als eerste truck van start.