Frankrijk verplicht winterbanden vanaf 1 november

Geplaatst door

Vanaf 1 november verplicht Frankrijk de inzet van winterbanden op bepaalde trajecten. Daarvoor zijn nieuwe verkeersborden ontworpen die aangeven waar de verplichting geldt.

In maar liefst 48 departementen mag vanaf volgende maand de verplichting voor sneeuwbanden worden ingesteld maar het is aan de lokale autoriteiten of ze het ook daadwerkelijk invoeren. De meeste departementen nemen de verplichting echter meteen op in de lokale wetgeving. Automobilisten, maar ook vrachtwagenchauffeurs, die naar bergachtige streken reizen doen er dan ook verstandig aan om winterbanden te laten monteren. 

De Franse autoriteiten stellen als eis dat de banden voorzien zijn van het M+S logo of M&S. Verder moet de band voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool (3PMSF). Dat laatste wordt zelfs verplicht vanaf 2024.

De lijst van departementen is de volgende: Alpes-Maritime, Ardèche, Ariège, Aude, Aveyron, Cantal, Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Corrèze, Corse-du-Sud, Pyrénées-Orientales, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Rhône, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Savoie, Haute-Savoie, Tarn, Tarne-et-Garonne, Var, Vaucluse, Haute-Vienne, Vosges, Yonne, Territoire de Belfort, Haute-Corse, Côte-d’Or, Creuse, Doubs, Drôme, Gard, Haute-Garonne, Hérault, Isère, Jura, Loire, Haute-Loire, Lot, Lozère, Meurthe-et-Moselle, Nièvre, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantique, Hautes-Pyrénées.

Ook in andere Europese landen gelden regels voor winterbanden. Klik hier voor een volledig overzicht.