Glasbakken legen en transformatoren vervoeren

Geplaatst door

Rens Transport heeft een nieuwe Volvo FM 500 8x2 TAG-XL met open laadbak en autolaadkraan in gebruik genomen. De truck wordt ingezet voor het transport van transformatoren. Rens koos voor deze variant vanwege het hoge laadvermogen. 

De broers Richard en Adrie Rens hebben een duidelijke taakverdeling. Richard leegt in een groot deel van Noord-Brabant glasbakken in opdracht van een grote afvalverwerker en diverse gemeenten. Adrie vervoert transformatoren in opdracht van een transformatorenfabriek in Breda. Adrie Rens: “Wij hebben hele lange relaties met onze opdrachtgevers. Glasbakken legen doen we al ruim 40 jaar en we rijden al sinds 1946 voor de transformatorenfabriek.”

21 ton

Met de nieuwe Volvo FM 500 8x2 met open laadbak en 40 tonmeter autolaadkraan is Adrie Rens nog beter toegerust voor het transport van transformatoren. “Mijn vorige FM was aan vervanging toe en we zochten nu vooral naar een hoger lager laadvermogen. Het gewicht van transformatoren loopt uiteen, maar sommige versies zijn met dertien à veertien ton ontzettend zwaar. Met mijn vorige truck liep ik weleens tegen gewichtsbeperkingen aan. De verkoper van Bluekens Truck en Bus kwam daarop met de suggestie om te kiezen voor een TAG-XL asconfiguratie. Daardoor heeft deze truck een GVW van 41,5 ton en een netto laadvermogen van 21 ton. Dat is vijf ton meer dan bij mijn vorige truck. In de praktijk is dat echt een uitkomst, ook in combinatie met de aslastindicator om het gewicht optimaal over de assen te verdelen.”

Eerbetoon aan Amerikaanse bevrijders

De cabine is voorzien van opvallende belettering. Op de zijkant van de cabine staan de datum ‘29 oktober 1944’ en diverse logo’s. “Dat zijn de datum en de logo’s van de divisie en het regiment dat Sprundel heeft bevrijd”, zegt Adrie Rens. “Wij hebben speciale belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en alles wat zich in onze regio heeft afgespeeld. In onze regio wordt vaak gedacht dat Sprundel is bevrijd door Engelsen en Canadezen. Sprundel is echter bevrijd door een Amerikaans regiment. Met dit eerbetoon willen we onze dankbaarheid tonen aan de Amerikaanse bevrijders.”