ING verwacht herstel transportbranche in 2021

Geplaatst door

Het is nog even pijn lijden, maar de economen van ING zien dat het ondernemersvertrouwen herstelt. Dat maakt in 2021 een herstel in volume van 2,5% haalbaar, en in omzet zelfs van 5%, aldus de ING-bank.  

Opvallend aan de cijfers van ING is niet zozeer dat transport en logistiek dit jaar met 13,5% is afgenomen. Haal je hier het personenvervoer uit, dan resteert voor het goederenvervoer een krimp van 4,5%. Maar wat wel opvalt is dat post- en koeriersdiensten tijdens de lockdown zijn gegroeid, en wel met 7%. ING zegt dat het personenvervoer veel harder is getroffen dan het goederenvervoer en dat is natuurlijk logisch wanneer vrijwel niemand zijn huis uit mag.

Optimisme

In 2021 zet het herstel in transport en logistiek door, verwacht ING, maar doordat de economie nog niet helemaal terugveert, blijft het volume lager dan in 2019. “Opvallend is dat het ondernemersvertrouwen een V-beweging heeft gemaakt en veel bedrijven opgelucht lijken. Dit sluit aan bij stijgende lijn van vervoersbewegingen tussen april en augustus”, zegt ING. “Wel zal het einde van de overheidssteun nog impact hebben en volgen er ook bij opdrachtgevers nog faillissementen. Voor de internationale logistiek blijft de handelsoorlog en de toekomstige relatie met het VK naast het virus een onzekere factor.”

In een ander brancherapport schrijft ING dat de orderintake bij de industrie sinds vorige maand weer groeiende is.