Nieuws
07-02-2017 | Door Tim de Jong

Het afgelopen jaar gaat voor de transport- en logistieksector de boeken in als het beste in 15 jaar, zegt TLN. Het vertrouwen onder de transportondernemers neemt flink toe en zowel investeringen als de vraag naar chauffeurs groeien. Dat blijkt uit de enquête die Transport en Logistiek Nederland onder leden, transportbedrijven dus, heeft gehouden.

De markt trok volgens TLN voor bijna iedereen aan, het laatste kwartaal verliep voor de ondernemers zelfs uitstekend. Vooral koeriers en verhuizers zagen hun opdrachten toenemen in 2016, een gevolg van de toenemende internetbestedingen en de inhaalslag op de huizenmarkt. Bijna 80 procent van de aangesloten bedrijven sloot 2016 met ‘zwarte cijfers’ af, een record, zegt TLN. Voor het vierde jaar op rij daalde het aantal faillissementen en bereikte het laagste punt sinds 2009.

Investeringen en werkgelegenheid

Het optimisme leidt ook tot nieuwe investeringen en is goed voor de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat zegt uit te willen breiden is groter dan in de afgelopen 15 jaar. Een teken dat ondernemers verwachten dat 2017 niet onder gaat doen voor 2016. Al sinds 2015 zit het aantal werkenden in de sector transport en logistiek in de lift. Steeg het aantal werkenden in 2015 met 3,9 procent, in 2016 is het nog eens met 4,6 procent gestegen. Er is veel vraag naar chauffeurs, zegt TLN. Er zijn momenteel zo’n 4.150 vacatures in de transportsector.

Oost Europa

Volgens TLN is het niet allemaal hosanna: ''Als kanttekening gaven de ondernemers aan dat de prijsontwikkeling in sommige deelmarkten of segmenten nog steeds achterblijft bij de toegenomen vraag. Minder optimistisch waren bijvoorbeeld internationale vervoerders, die te lijden hebben van scheve concurrentie. Zo kunnen in Oost-Europa gevestigde bedrijven beter concurreren vanwege het lagere welvaartsniveau en lager minimumloon.''

Tekort en overschot

In het 4e kwartaal 2016 was de balans tussen hoeveelheid werk en arbeidscapaciteit voor 69% goed in evenwicht, 9% had een overschot en 22% had een tekort aan capaciteit. Wat materieel betreft was de verhouding werk en materieel bij 71% van de bedrijven in orde, 14% had een overschot aan materieel en 15% een tekort. En wat de opslag betreft was de verhouding tussen goederen en opslagruimte voor zover van toepassing in orde bij 64% van de bedrijven. Daarnaast meldt 17% een overschot aan opslagruimte en 20% meldt een tekort aan opslagruimte. Bij de grote bedrijven was het tekort aan personeel, met 30% van alle grote bedrijven het grootste. Maar ook bij materieel (20%) en bij opslag (23%) was het tekort het grootste bij deze bedrijven.

Ondernemers zien de toekomst wel zitten

Ondernemers zien de toekomst van hun bedrijf wel zitten. Niet minder dan 72% denkt dat de toekomst van hun bedrijf voor de komende vijf jaar zeer positief is. Daarnaast is een kwart van hen niet positief maar ook niet negatief over de toekomst van het bedrijf en 3% is (zeer) negatief.

 

Op de vraag of ondernemers in 2017 van plan zijn het personeelsbestand uit te breiden, antwoordt 34% positief. Wat materieel betreft geeft 27% aan uit te breiden en wat logistieke diensten betreft is 34% van plan in 2017 uit te breiden. Uitbreiden heeft geen betrekking op vervanging, omdat expliciet gevraagd wordt naar uitbreiding en niet naar vervanging. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-12-2018
Inhalen.jpg

ING: Lagere groei transport en logistiek in 2019

De sectoreconomen van de ING Bank verwachten voor volgend jaar een lagere groei voor de sector transport…
Nieuws
02-09-2020
Rustig_verkeer_LR.jpg

ING verwacht herstel transportbranche in 2021

Het is nog even pijn lijden, maar de economen van ING zien dat het ondernemersvertrouwen herstelt. Dat maakt…
Nieuws
21-03-2017
Klaas_Engel_BT_LR.jpg

ING: 'Aantal eigenrijders neemt toe'

Uit het jongste ING rapport over de truckbranche en het wegvervoer, dat vandaag verschijnt, en waaraan BIGtruck heeft…