IRU waarschuwt voor chaos door Covid maatregelen

Geplaatst door

De IRU waarschuwt de Europese Unie voor verstoring van handelsstromen door Covid maatregelen aan de grenzen.  Steeds meer landen voeren controles en zelfs verplichte testen in waardoor het beroepsgoederenvervoer stagneert.

Duitsland heeft aan de zuidelijke grenzen controles ingevoerd voor verkeer vanuit de Alpenlanden, en ook Tsjechië en  Oostenrijk controleren streng aan de grenzen. Chauffeurs moeten steeds  vaker een negatief testresultaat kunnen tonen dat niet ouder is dan 48 uur. Dat blijkt in de praktijk lastig en dat leidt tot lange wachtrijen aan de grenzen. De IRU waarschuwt de Europese Unie dat het beroepsgoederenvervoer op de belangrijke noord-zuid as naar Italië en die naar Oost Europa via Tsjechië in gevaar komt.

Vorige maand al werd de voorzitter van de Europese Unie, Ursula von der Leyen opgeroepen tot onmiddellijke actie om belemmeringen voor vrachtverkeer te voorkomen. De regeringen van de EU landen moeten hun beloftes respecteren en de grenzen open houden voor beroepsgoederenvervoer. IRU Secretaris-Generaal Umberto de Pretto waarschuwt voor de hoge prijs die de industrie en daarmee de burgers voor de grenscontroles moeten betalen. ,,De voorziening van levensmiddelen, medicijnen en de toelevering van bedrijven in de hele EU lopen gevaar door de stagnaties en filevorming aan de grenzen’’.

De Pretto waarschuwt dat de impact van de corona crisis voor de economie onnodig vergroot wordt door de maatregelen aan de grenzen. ,,Het risico is minimaal want chauffeurs zitten alleen in hun cabine en fysiek contact met klanten komt vrijwel niet voor door alle maatregelen. De kans dat chauffeurs worden blootgesteld aan het virus is dan ook minimaal en de maatregelen zijn buiten proportie’’.

Op de transportas tussen Italië en de Alpenlanden- en Duitsland gaat het dagelijks om rond de 7000 chauffeurs. Dat zijn evenveel als het aantal chauffeurs dat dagelijks de Calais-Dover ferry gebruikt. De grenzen tussen Duitsland en Tsjechië zijn nog veel drukker. Daar gaat het om meer dan tienduizend trucks per dag. Iedere belemmering in deze stromen leidt onmiddellijk tot grote vertragingen en verstoringen van de bevoorrading aan beide kanten.

De Europese Unie verklaart dat het principe van de open grenzen zeker voor vrachtvervoer onverminderd van kracht moet blijven. Individuele maatregelen van landen moeten zodanig worden uitgevoerd dat er minimale verstoring van de goederenstromen plaats vindt. Volgens Umberto de Pretto is dat niet genoeg. De IRU voorman eist dat Duitsland, Tirol en Tsjechië onmiddellijk een vrijstelling van coronatesten voor beroepschauffeurs doorvoeren.