MAN frist interieurs op voor 2018

Geplaatst door

MAN komt met enkele vernieuwingen voor 2018. Meest opvallend zijn een EGR-vrije zeven liter motor, vernieuwde interieurs en telematicasysteem RIO standaard in elke MAN truck. Van dat nieuwe interieur hier alvast een foto.

Die nieuwe 7 liter motor is bedoeld voor de TGM, de middenklasse distributietruck van MAN. De TGM kreeg hiermee ook meteen de subtiele wijzigingen aan het interieur, die in eerste instantie voor de grote cabines is ontworpen. Hierbij valt op, dat de keuzeknop voor de transmissie naar de middenconsole is verhuisd op het dashboard. De handremhendel zit dan, als enige in de Europese truck industrie, dus nog steeds op de cabinevloer en dat beperkt de leefruimte voor de chauffeur. De spiegels zijn nog altijd niet verbeterd, met als gevolg een forse dode hoek rechts van de cabine. De afwisseling in interieurkleurtjes doet daar natuurlijk verder niks aan af. Mooi is wel de nieuwe display tussen de voornaamste tellers op het dashboard. Die is nu tenminste redelijk bij de tijd, de vorige deed denken aan de allereerste videospelletjes die rond 1980 op de markt kwamen, bij wijze van spreken.  

Geen EGR

MAN komt met een nieuwe D0836 motor, die dus een slagvolume van 6,9 liter uit zes cilinders haalt en die nu verkocht gaat worden zonder EGR, uitlaatgasrecirculatie.  Klanten kunnen kiezen uit een versie met 250, 290, of 320 pk. In de uitlaat treffen we een oxidatiekatalysator en een SCR-systeem. Volgens MAN draait de motor zonder EGR drie tot vijf procent zuiniger, mede doordat de verbrandingstemperatuur hoger is zonder EGR.  De absentie van zo'n systeem scheelt 103 kg op de weegschaal zegt MAN, maar er zijn nog meer voordelen. Er hoeft een kwart minder motorolie mee in het kunststof carter en de onderhoudsinterval kan probleemloos op 80.000 km gehouden worden, wat in de praktijk zal neerkomen op slechts één olieverversing per jaar.  Voor een nieuw roetfilter is het volgens MAN pas na 450.000 kilometer tijd. De nieuwe motor haalt Euro 6c, maar is ook geschikt voor toepassing in trucks in landen waar de kwaliteit van de dieselolie minder is en waar minder strenge normen gelden. MAN verwacht deze motor ook  in trucks in andere continenten te gaan inzetten.  Hier in Europa vraagt deze motor dus wel een slokje AdBlue op z'n tijd om Euro 6 te halen!

Transmissie

Om optimaal van de nieuwe voordelen van deze motor te kunnen profiteren, komt MAN ook met uitgebreidere software voor de automatische transmissie, die wordt betrokken van ZF. Je kunt de motor constant op 600 toeren kan laten draaien. In de eerste versnelling en natuurloijk in de achteruit, wordt dan stapvoets gereden, ideaal bij manoeuvreren. De drie hoogste versnellingen schakelen nog sneller, zegt MAN, in de praktijk is dit waarneembaar bleek tijdens een rit in heuvelachtig gebied, je went er heel snel aan. Verder kan de TGM transmissie uitgerust worden met EcoRoll, wat brandstof bespaart doordat de truck op lichte afdalingen in z'n vrij doorrolt. Dit systeem schakelt ook in wanneer de cruise-control niet is geactiveerd. Tijdens een proefrit in heuvelachtig landschap blijkt de MAN TGM met de ZF AS-Tronic bak aangenaam snel te schakelen en wordt bij de eerste de beste afdaling de EcoRoll al ingeschakeld. Opvallend is dat de motor  stil loopt, maar zeker niet stiller dan concurrenten en zwaardere trucks van MAN. De besturing is heel precies, en het zicht rondom geeft een veilig gevoel. Al dit moois is vanaf volgend jaar bij de dealer te bezichtigen.