Megaclaim tegen DAF inzake truckkartel

Geplaatst door

Sinds 2017 sleept de zaak van het truckkartel. Daarbij zijn op MAN na alle truckfabrikanten beboet door de Europese Commissie. In totaal beliep dit bedrag 3,8 miljard euro. Het maken van geheime prijsafspraken om zo concurrentie te ondervangen is verboden. Nu komt het Nederlandse MKB-claim met een claim van 410 miljoen euro aan het adres van DAF.

De Stichting MKB-Claim is een bodemprocedure gestart tegen DAF en heeft de truckfabrikant gedagvaard voor schade als gevolg van het truckkartel. Door geheime prijsafspraken tussen fabrikanten hebben bedrijven een te hoge prijs betaald voor de aanschaf van hun vrachtwagens en gevolgschade geleden zoals te hoge verzekeringspremies. Voor de ruim 3000 aangesloten bedrijven wordt de schade geschat op 410 miljoen euro. DAF is hoofdelijk aansprakelijk voor alle schade veroorzaakt door het kartel. Deze fabrikant kan de schade die ze voor andere merken moet betalen, op haar beurt weer verhalen op de andere fabrikanten die aan het kartel deelnamen. MKB-Claim voert de procedure in opdracht van de Stichting Aequitas Belangenbehartiging.

Gemiddeld 16.400 euro

Uit onderzoek van het door MKB-Claim ingeschakelde economische bureau blijkt dat er gemiddeld 10,3 procent per vrachtwagen te veel is betaald in de periode van het kartel. De hoogte van de schade is afhankelijk van het jaar van aankoop en kan, inclusief wettelijke rente, oplopen tot €30.000 per vrachtwagen. Daarnaast vordert MKB-Claim te veel betaalde verzekeringspremies. Afnemers betaalden tot 5 procent te veel verzekeringspremie, omdat deze premie mede gebaseerd is op de aanschafprijs van de vrachtwagen. Ook deze kosten worden door MKB-Claim op het kartel verhaald.

Betrokkenheid kartel al toegegeven

In 2018 stonden partijen al voor de rechter in een poging om onder leiding van de rechter tot een schikking te komen. Dit leidde niet tot schikkingsonderhandelingen. Simon Zuurbier van MKB-Claim: “Jarenlang hebben de grote truckfabrikanten hun klanten het vel over de oren getrokken. Het is teleurstellend dat een gerenommeerd bedrijf als DAF geen verantwoordelijkheid neemt en niet zelf met een voorstel komt om klanten schadeloos te stellen. DAF en de andere fabrikanten hebben de betrokkenheid bij het kartel namelijk al toegegeven.”

DAF zegt in een reactie dat het geen commentaar wil geven.

Truckkartel

Deelnemers bij het kartel waren DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler (Mercedes Benz). MAN kreeg geen boete omdat ze als klokkenluider onder de clementieregeling viel. Scania wilde niet schikken met de Europese Commissie en kreeg in 2017 een boete van 880 miljoen Euro, waartegen zij in hoger beroep ging. Daarmee komt het totale boetebedrag op 3,8 miljard euro. Door de boetes staan de verboden afspraken en het onrechtmatig handelen vast. Elke deelnemer is aansprakelijk voor alle schade die het kartel heeft veroorzaakt.