Minister houdt vast aan prijsverhoging bestuurderskaart

Geplaatst door

De voorgenomen prijsverhoging van de bestuurderskaart naar honderd euro (ex. BTW) wordt definitief. Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W, VVD) geantwoord op kamervragen.

De verhoging heeft geen betrekking op de huidige generatie kaarten, maar op nieuwe bestuurderskaarten die veplicht worden na invoering van de nieuwe Smart Tacho op 15 juni aanstaande. Diverse parlementsleden riepen de Minister vlak voor kerst ter beantwoording: Hoe kon verreweg de duurste bestuurderskaart op het Europese continent nòg duurder worden?

De Minister schrijft: "Voertuigen die vanaf 15 juni 2019 worden geregistreerd moeten voorzien zijn van de tweede generatie digitale tachograaf, de ‘smart’ tachograaf. Daarbij behoren andere, zogenaamde tweede generatie tachograafkaarten. De invoering van deze tachograaf en de aanvullende eisen die, vanuit nieuwe Europese regelgeving, worden gesteld aan het uitgifteproces en de extra functionaliteiten die aan de tachograafkaart worden toegevoegd leiden tot hogere kosten. Daarom is dit tarief bepaald op een hoger bedrag van 100 euro."

Prijsverschil

De parlementsleden vroegen ook naar het grote prijsverschil van bestuurderskaarten vergeleken met de landen om ons heen. Daarom antwoordt de Minister: Er is een onderscheid in verschillende typen tachograafkaarten, namelijk de bestuurderskaarten, bedrijfskaarten, werkplaatskaarten en controlekaarten. Nederland hanteert hierbij één uniform tarief. In het buitenland verschillen deze tarieven van kaart tot kaart en soms zelfs tussen provincies of deelstaten. Op dit moment wordt door een extern bureau een internationale benchmark naar de tarieven in de transportsector uitgevoerd, waarin de tarieven voor de bestuurderskaart en de bedrijfskaart in Nederland worden vergeleken met die in België, Duitsland (Noordrijn-Westfalen), Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk."

Er volgen nog meer vragen en antwoorden waarop de minister niet al te concreet in kan gaan, dus die zetten we hier niet bij. Feit is dat de voorgenomen prijsverhoging definitief is en dat we, dat vroegen parlementsleden ook nog, niet op een prijsverlaging hoeven te rekenen, met het oog op de landen om ons heen.