Nederlandsche Bank pleit voor hogere lonen

Nieuws
29-01-2016 | Door Tim de Jong

Nu het economisch beter gaat en er enorme stuwmeren spaargeld staan te niksen op bankrekeningen, pleit de president van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het verhogen van de lonen. Het zijn namelijk voornamelijk bedrijven die zwemmen in het geld en er niets mee doen. Ook in Europees perspectief blijkt dat Nederland een ongezond groot verschil heeft tussen inkomens en bestedingen. Zouden de lonen verhoogd worden, dan nemen de bestedingen toe, en trekt deze verhouding weer recht, aldus DNB.

De consumptie van gezinnen loopt nu al zo'n tien procent achter bij de groei van de economie, Deze trend is al in 2003 ingezet. Ook zegt de bank dat het aandeel lonen in het nationaal inkomen historisch laag ligt. Worden hier de zzp-ers bij gerekend, dan daalt dit loonaandeel nog verder.

Het inkomen van bedrijven als deel van het nationaal inkomen is juist fors toegenomen. De bank ziet dus een verband tussen de de grote besparingen bij bedrijven en de onderbesteding door consumenten. Hogere lonen leiden dus tot meer inkomsten voor bedrijven. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-12-2017
chauffeur_05.jpg

ING: Chauffeurstekort loopt op in 2018

Het chauffeurstekort bij bedrijven loopt nu snel op, zegt de ING bank. Eind 2017 had bijna de helft van de bedrijven…
Nieuws
11-11-2016
International_Lone_Star_LR.jpg

Grote loonstijging chauffeurs in VS

Amerikaanse truckchauffeurs zagen hun loon in oktober flink stijgen. Om het chauffeurstekort te bestrijden, trekken…
Nieuws
26-08-2019
image_2.jpg

Ook Scania krimpt productie in

Nadat eerder DAF Trucks de productie al terug bracht laat nu ook Scania de lopende band een tandje langzamer draaien. Alles…