Oudere chauffeurs verliezen volgend jaar Code 95

Geplaatst door

Op 1 april 2020 wordt de ‘gratis’ verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan pas weer een geldige Code 95 als ze nascholing hebben gevolgd. Dat meldt TLN, dat zegt te hebben geregeld dat deze chauffeurs eerder gevolgde nascholing weer wel mogen laten meetellen.

Dit heeft betrekking op zeker 30.000 chauffeurs, van wel 11.000 beroepschauffeurs. Dat is een groot aantal, Nederland heeft in totaal zo’n 85.000 chauffeurs.

​​​In Nederland hoefden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 nooit de nascholing te volgen, die voor alle andere chauffeurs verplicht was. De Europese Commissie vindt dit in strijd met de regels. Eerder al zorgde de Commissie ervoor dat de oudere chauffeurs vanaf 1 juni 2015 al niet meer een verlenging van hun Code 95-vermelding kregen zonder nascholing te volgen. Nu moet Nederland onder druk van de Commissie dus alle ‘gratis’ verkregen Code 95-vermeldingen intrekken.

Rijbewijs vernieuwen

Na 1 april 2020 krijgen chauffeurs alleen nog een geldige Code 95 op hun rijbewijs als ze een ‘verklaring van nascholing’ (VvN) hebben ontvangen. Die verklaring geeft het CBR af nadat de chauffeur vijf keer zeven uur training heeft gevolgd. Chauffeurs voor wie dit geldt moeten wel hun rijbewijs inwisselen. Dat kan zonder medische keuring, omdat er niets aan het rijbewijs zelf verandert, maar alleen de code 95-vermelding wordt gewijzigd. Die wordt eraf gehaald of de einddatum wordt aangepast op basis van de verklaring van nascholing. Alle chauffeurs die hiermee te maken krijgen, ontvangen in de loop van de maand augustus een brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met daarin alle informatie die nodig is. 

Regeling

Normaal gesproken mogen chauffeurs voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Als dat bijvoorbeeld in 2023 is, mag die chauffeur alle nascholing die hij of zij volgde vanaf 2018 meetellen. Nu heeft TLN met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken dat de chauffeurs wiens Code 95 nu wordt ingetrokken, al hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 mogen meetellen. Zo is de kans volgens TLN groter dat zij die verklaring van nascholing krijgen zonder dat ze nu nog extra nascholing moeten volgen.