Ouderen en Code95: TLN blij met dooie mus

Nieuws
25-09-2020 | Door Tim de Jong

De afgelopen week was in het nieuws dat chauffeurs die voor 1955 zijn geboren toch aan de nascholingsverplichting Code 95 moeten voldoen. De deadline daarvoor was 1 november aanstaande. Instanties als TLN pleitten natuurlijk voor uitstel. Dat is begrijpelijk. Maar nu de minister een symbolische daad verricht door de verplichting van Code 95 dan op 1 december aanstaande te laten ingaan, is voldoening misplaatst.

De laatste twee maanden zijn voor het wegvervoer altijd de drukste van het jaar.  Met name vorig jaar, toen we nog nooit van corona hadden gehoord en de economie als een razende ging, kregen de retail-vervoerders in ons land met de grootst mogelijke moeite de talrijke ritten gepland. Er was tekort aan chauffeurs en aan materieel. Nu is de druk geringer natuurlijk, maar nog altijd moeten oudere chauffeur er op zeer korte termijn voorzorgen dat ze aan de nascholingsverplichting voldoen. Zo niet, dan komen werkgever en werknemer beslist in de problemen met de planning.

Begrijp me goed, elk uitstel is een stap in de goede richting, maar hier kunnen oudere chauffeurs, planners en werkgevers weinig meer dan niks mee.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-08-2018
oudere_chauffeur.jpg

Ministerie zet door met Code 95 voor ouderen

Het ministerie van I&W roept rijscholen die Code 95 nascholing geven op om zich voor te bereiden op het…
Nieuws
19-03-2017
Code95_vb_LR.jpg

Nederland al in verzet tegen 'vernieuwde' Code 95

Onlangs meldden we dat Europa de Code 95 wil vernieuwen. Tegen sommige van de eerste voorstellen, is…
Nieuws
07-08-2019
Chauffeur_rijdend_LR.jpg

Oudere chauffeurs verliezen volgend jaar Code 95

Op 1 april 2020 wordt de ‘gratis’ verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan…