PAX herstelt de Skyline van Joure

Geplaatst door

De torenspits van Joure werd twee jaar geleden gedemonteerd nadat was vastgesteld dat deze ernstig was aangetast door de bonte knaagkever. Bijna twee jaar later was de eer aan PAX om in samenwerking met Kielstra Kraanverhuur de torenspits terug te zetten, en daarmee de skyline van Joure te herstellen.

In het vroege ochtendgloren werd de torenspits tussen alle boten in de passantenhaven van een ponton op een bakwagen van PAX Bouw- en Industrieservice gehesen. Vervolgens is het bouwwerk verticaal naar het centrum gereden waarna Kielstra Kraanverhuur de ‘Jouster Toer’ weer compleet maakt. 

De torenspits werd in december 2018 al verwijderd nadat duidelijk werd dat de bonte knaagkever zicht tegoed had gedaan aan het houtwerk van de hoofdconstructie van de toren. De ‘skyline’ was volgens vele Jousters niet compleet zonder de toren en keken dan ook smachtend uit naar dit moment. Dit was dan ook te merken aan de vele toeschouwers, waarbij zelfs de klapstoeltjes werden uitgestald.

Gisteren werd de torenspits per ponton van Sneek naar Joure vervoerd. Om de restauratie van de toren en de lantaarn nog zorgvuldig af te werken, wordt er later vandaag met behulp van een kraan nog de laatste hand gelegd aan de werkzaamheden.