PHEV Ford Transit bedoeld voor stedelijk gebied

Geplaatst door

Ford werkt op alle fronten aan een nieuw normaal waarbij elektriciteit een steeds duidelijkere rol speelt. Het merk werkt aan diverse technieken, waarvan we er hier eentje uit lichten. De Transit Custom Plug-in Hybrid. Het beste van twee werelden?

Bij het ontwerp van deze Ford stond voor de ingenieurs vast dat de elektromotor de wielen aandrijft. Daarnaast is er een één liter driecilinder benzinemotor gemonteerd. Die fungeert als range-extender en helpt dus de elektrische aandrijflijn. Wanneer je in de display van de opgeladen en volgetankte Transit kijkt, zou je dat niet zeggen: op benzine is het bereik bijna 600 kilometer en vol-elektrisch kan er hooguit 35 kilometer gereden worden. Maar zo eenvoudig ligt het niet, wees een weekje proefrijden uit. Deze Transit kan veel meer dan het de display suggereert.

Meewerkend voorwerp

Dat van die circa 35 kilometer klopt alleen wanneer je de stad uit rijdt en meteen de snelweg op gaat en daar blijft. Dan is de batterij zo leeg. Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. We namen de proef op de som, en maakten een rit over binnenwegen en door dorpjes. Dan blijkt deze Transit met een geladen accu circa 50 kilometer te kunnen afleggen. Dat lijkt nog steeds weinig, maar is al lekker veel voor bezorgers van pakketjes in stedelijke gebieden. De benzinemotor zit er dus alleen in als meewerkend voorwerp. De chauffeur kan nog kiezen voor Geofencing. Daarbij schakelt de Transit naar elektrische aandrijving over alvorens hij de emissievrije binnenstad in rijdt.

Vier mogelijkheden

Met de Transit Custom PHEV kan de chauffeur kiezen uit vier modi: de auto zelf laten beslissen of er elektrisch of op benzine wordt gereden, alleen elektrisch, alleen benzine of een modus waarbij de benzinemotor de batterij oplaadt. In de praktijk merk je op een warme zomerdag dat wanneer de airco wordt ingeschakeld, de benzinemotor al gauw de elektromotor gaat ondersteunen. Dat geeft extra geluid, maar het is netjes gedempt. Je begint te vermoeden dat de benzinemotor meedoet in de directe aandrijving, maar dat is dus niet het geval.

Zuinig?

De techniek die Ford biedt, vergroot de actieradius van een bestelauto. Daarbij valt op, dat er nog altijd een kleine 1200 kg aan lading mee mag worden genomen. De Ford neemt verder alle typische, directe rij-eigenschappen mee. Dat wil zeggen scherp sturen in bochten en een vertrouwd gevoel op de snelweg. Een prima zicht rondom, een goed werkende achteruitrij-camera en gewoon een heel handige en handzame bestelauto. Voordat we de trip gingen maken met de EV-nu modus, hebben we afgetankt. Daarbij kwam de Transit net niet aan de 1 op 16, en dat is natuurlijk een nette waarde. In die periode werd ook veel stadswerk gedaan, waarbij de Transit de vol-elektrische modus koos. Tijdens de meetperiode hebben we de batterij drie keer leeg gereden.

Opladen

Het opladen is kinderspel. Snoer en stekker zijn vanuit de laadruimte te bereiken of door een stoelzitting in de cabine op te klappen. Een laadpaal was snel gevonden en bestelauto en laadpaal geven goed aan wat de status is. Alleen is vier uur laden in onze optiek wel behoorlijk lang voor 35, of 50 kilometer elektrisch bereik. Bij een bedrijf waar we aankwamen, bleek dat er nog wel een laadpaal vrij was. Hier werd in iets meer dan een uur voor 40% opgeladen. Het zal wel liggen aan verschillen in laadpalen en achterliggende infrastructuren.

Voor wie

De Transit Custom PHEV is geen goedkope bestelauto. De prijs kruipt gevaarlijk richting de vijftig mille. Dat betekent dat deze bestelauto het meest interessant is voor bedrijven die meest in stedelijke gebieden rijden en soms op snelwegen. Met de Transit Custom PHEV kun je dan het optimum uit de aandrijflijn halen. Dat optimum is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Tim de Jong

92,9 kW elektromotor

Accupakket 13,6 kWh.

1.0 ecoboost motor

GVW; 3400 kg

Massa leeg: 2102 kg.

Laadvermogen: 1298 kg

Benzineverbruik 1 op 16