Rij-impressie met een Hyundai Xcient waterstoftruck

Geplaatst door

BIGtruck kreeg de kans om met een waterstoftruck te rijden in Zwitserland. Deze Hyundai Xcient is door een echte fabrikant zelf gebouwd, dus niet een ombouw van een start-up, en rijdt in de dagelijkse rijpraktijk bij een transportbedrijf.  

Met de Hyundai Xcient gaf het Zuid Koreaanse merk al in 2017 aan naar Europa te komen. Dat heeft even geduurd, maar hij komt er nu echt aan! Wij reden inmiddels met de nieuwste versie en op het eerste gezicht zie je niks vreemds aan de truck, of het moet de opmerkelijke kleur zijn. Zelfs wanneer je plaats neemt achter het stuur is er nog niets dat er op wijst dat dit een hele bijzondere truck is maar deze Hyundai Xcient heeft een aandrijving waarbij waterstof omgezet wordt in elektriciteit.

Hyundai heeft een behoorlijke voorsprong waar het gaat om waterstof aangedreven elektrische voertuigen. Waar andere merken nog bezig zijn met prototypes, is bij Hyundai de serieproductie inmiddels begonnen. Ook in Europa worden deze trucks al geleverd, namelijk in Zwitserland. Het dringt nu dan ook langzaam door bij de Europese transportwereld dat de Koreanen met deze nieuwe techniek sneller zijn dan de Europese gevestigde orde.   

Klik hier voor het hele verhaal!