Robijnrode Scania 500S voor Karel Coort

Geplaatst door

Karel Coort Internationaal Transport uit het Limburgse Brunssum reed onlangs de eerste kilometers met een nieuwe, rijk uitgeruste Scania 500S 6x2 Highline met een hefbare gestuurde voorloopas. Voor Coort is de truck een uitbreiding naar de vierde vrachtwagen in het bedrijf dat sinds jaar en dag alleen met Scania rijdt.

Karel Coort Transport is een familiebedrijf. Recent is Karel, die overigens door iedereen Charles genoemd wordt, met pensioen gegaan en heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon Marinus. “Alleen is daar nog niet veel van te merken want ik rijd nog vrijwel dagelijks”, vertelt Charles opgewekt. “En ook doet mijn vrouw nog steeds delen van de boekhouding. Maar mijn zoon is nu wel officieel de directeur.”

Coort Transport rijdt veel geconditioneerd. “Wij zitten in het vervoer van planten, veelal als kweekgoed tussen kwekers en tuinders. Met andere auto’s zitten we ook in de bloemen, groente en fruit. Maar deze nieuwe Scania gaat in de stenen rijden met een stenentrailer erachter. Vandaar ook de derde as tegen overbelasting van de trekas. Want anders moet de chauffeur steeds heel nauwkeurig laden en lossen.”

Dat Charles ondanks zijn pensioen nog steeds vrijwel dagelijks rijd, komt vanwege het tandemwerk met zijn zoon. “Wij verzorgen het transport van groenten en fruit naar diverse groothandelaren en winkels in Duitsland. We doen om de beurt een avond- of een dagrit. We rijden in twee shifts waardoor de truck jaarlijks zo’n 220.000 km maakt. De Scania staat dus maar een paar uur per dag stil. Maar ik wil dat wel gaan afbouwen. Dus Marinus zal toch een keer een chauffeur moeten aannemen. Dan ga ik wellicht nog wat springen.”

Een jaar oud

Coort koopt altijd een S en met 500 pk. “Maar we hebben ook een S450. Dat komt omdat we plotseling héél snel een truck nodig hadden. Nieuw zou te lang duren. Dus zette onze dealer in Nuth alles op alles en vond deze van toen één jaar oud. Uiteraard hebben we hem wel in onze kleur gezet.” Want het Scania Ruby Red is een onderdeel van de huisstijl van Coort. “Samen met de striping van de bekende Scania Red Passion”, vertellen Charles en Marinus. “Want daarvan hebben we er ook een gehad. Dat was een V8 maar met die 500 pk zescilinder hoeft dat van ons niet meer. Wat we wel belangrijk vinden, is bijvoorbeeld een perfecte stoel met ventilatie, standairco, een retarder, ACC, goede LED verlichting en een Scania Nightlock. Dat zijn zaken die onze chauffeurs elke dag extra veiligheid en comfort bieden.”