Russen ontwikkelen Kamaz zonder spiegels, hybride aandrijving

Geplaatst door

In Rusland is Kamaz bezig met een nieuw type op basis van de 54901, die we al eerder op deze pagina’s lieten zien. Het nieuwe type  heeft een hybride aandrijving en een MirrorCam systeem, dat we kennen van de nieuwste Mercedes Actros.

Kamaz heeft de wind er flink onder. Destijds waren het onooglijke recht-toe-recht-aan truckjes met een gedeelde voorruit en een heel dik V8 blok waar wel 220 pk uit kwam. Maar sinds de deelname van Daimler in het Russische bedrijf gaat het technisch en optisch stukken beter. De eerste testexemplaren van de 54901 zijn rond de kerstdagen bij klanten uitgezet. De cabine hiervan toont onmiskenbaar gelijkenis met de Mercedes Actros MP4. Maar inmiddels werken de Russen alweer aan een modernere variant die geen spiegels meer heeft en die een hybride aandrijving heeft, de zogeheten Kamaz 54907 Continent. Daarmee hopen de Russen een verbruik van 1 op 4 zonder problemen te halen. Het leuke is, dat de eerste truck min of meer dezelfde rode kleur heeft als de eerste spiegelloze Actros die begin september 2018 voorafgaand aan de IAA, in Berlijn werd onthuld.

Kijk even naar het filmpje: leuk is het dashboard met de grote display, waarbij er zelfs een display in het stuur is ingebouwd. Kamaz heeft ook de frontspiegel door een scherm vervangen, een kwestie die Daimler veel hoofdbrekens bezorgde, omdat men zei dat derde scherm niet op een goede manier kwijt te kunnen op het dashboard. Het filmpje laat een opklapbaar bed zien en de Kamaz Continent heeft verder een reeks aan comfortverhogende extra’s, zoals een magnetron en een koelkast. Het opklapbare bed geeft toegang tot nog meer opbergruimte.

Aandrijving

De twaalf liter motor, afkomstig van Liebherr, wordt ondersteund door een elektromotor, waarop de chauffeur overschakelt wanneer hij binnen de bebouwde kom rijdt. Kamaz heeft verder een aerodynamische trailer laten ontwikkelen, compleet met uitklapbare stroomlijnhulpen en zonnepanelen op het dak. Of er een energie-as onder zit, is op dit moment niet duidelijk. Vast staat dat de Russen snel opschakelen en een truckgeneratie neerzetten waarmee men in westelijk Europa zeker  mee zou kunnen komen!

Video's