Tatra 8x8 als Agritruck voor Us Bilang

Nieuws
23-02-2018 | Door Iep van der Meer

Het Tsjechische merk Tatra is bezig met een stevige terugkeer op de Nederlandse markt. De eerste nieuwe Tatra Phoenix trucks lopen inmiddels en daar werd nu weer een nieuwe 8x8 aan toegevoegd. Een truck met landbouwtoelating deze keer, want ook de landbouw sector ontdekt Tatra.

Loonbedrijf Us Bilang uit Hoornsterzwaag zet de fraaie nieuwe Tatra Phoenix 8x8 voortaan in om de drie wielige Vervaet mestijnecteur bevoorraden. Dat doet de Tatra behoorlijk efficiënt want op de vierasser staat een tank met een inhoud van maar liefst 32.000 liter. De Tatra is bijzonder wendbaar want de van de vier aangedreven assen is er maar één star uitgevoerd. De achterassen zijn overigens op ruim 180 cm gemonteerd waardoor dit op kenteken als aparte 11,5 tons assen zouden worden gerekend. Bij deze Tatra telt dat echter niet, want doordat het voertuig begrensd is telt hij als landbouwvoertuig. Tachograafplicht of groot rijbewijs zijn dan ook niet van toepassing. Technisch is de Tatra echter gewoon een moderne truck, voorzien van alle extra's en comfort. De aandrijflijn is van DAF, compleet met de bekende ZF AS Tronic versnellingsbak. Als krachtbron staat de MX13 met 460 pk in Euro-5 uitvoering onder de cabine.

Us Bilang wil met de Tatra ervaring opdoen dit komende jaar en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat dit concept ook uitstekend op het land uit de voeten kan als mestinjector. Met de vier enorme 24R20,5 banden is het drijfvermogen namelijk groot. Bovendien is er een bandendruk- aflaatsysteem aanwezig waarmee de bandenspanning aangepast kan worden. Voor inzet als mestinjecteur zou er uiteraard een kleinere tank op de Tatra moeten staan, maar dat kan door middel van het afzetsysteem eenvoudig gerealiseerd worden.

Dankzij dat afzetsysteem kan het loonbedrijf de Tatra ook inzetten met een 50 kuub grote silagebak voor ondermeer het vervoer van mais. Ook een grondkipper is een overweging waard waardoor de Tatra een multifunctioneel inzetbaar voertuig wordt.

De Tatra werd geleverd door Berkers Techniek BV uit Deurne.

Meer trailer-nieuws op TrailerTotaal.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-09-2016
Tatra.jpg

Tatra in Scandinavië

Tijdens ons bezoekje aan de Elmia truckshow in het Zweedse Jönköping viel ons oog op deze stoere Tatra 8x8. Wij wisten niet dat dit…
Nieuws
12-06-2020
JatraTatra_3-1400.jpg

een Tatra voor jubilerend Jatra!

Jatra uit het Friese Drachten viert dit jaar het vijftig jarig bestaan. Uitgerekend in dit jubileumjaar verschijnt er…
Nieuws
05-05-2020
Groepentest_18-1400.jpg

Terugkijken naar de BIGtruck Kippertest 8x8

In 2017 organiseerde BIGtruck de grote 8x8 kippertest. Verrassende nieuwkomer was toen Tatra, een merk wat…