Truckkartel: Duitse rechter wijst claim af

Geplaatst door

De Europese truckfabrikanten kunnen weer even rustig ademhalen nu de Duitse rechter een verzamelde claim van gedupeerde transportbedrijven, waarbij 3000 vervoerders 867 miljoen euro eisen van de truckbouwers, is afgewezen.

Het gaat om de verkoop van 84.000 bedrijfswagens die zijn verkocht in de periode 1997-2011. De aanklagers hadden hun klachten ondergebracht bij Financialright, dat als hoofdaanklager optreedt in de zaak. Bij een toewijzing van de klacht, zou dit bedrijf een derde van het geclaimde geld mogen opstrijken. 

De rechter stelt echter dat in deze kwestie Financialright het incassorecht overtreedt vanwege de constructie van de aanklacht en heeft de claim daarom niet ontvankelijk verklaard. De rechter zegt dat Financialright onderdeel is van een Amerikaans bedrijf wat leidt tot het risico van ‘zaakvervreemdende beslissingscriteria’, wat erop neer komt dat de aanklagers uiteindelijk toch minder vergoeding krijgen vanwege het forse aandeel dat de hoofdaanklager zich toe eigent.

Het betreffende bedrijf heeft nog een tweede claim lopen bij de rechtbank, en het is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak. In Nederland heeft TLN een juristenbureau in de arm genomen om eveneens een claim voor haar leden voor te bereiden.