Truckkartel: Duitse rechter wijst claim af

Nieuws
10-02-2020 | Door Tim de Jong

De Europese truckfabrikanten kunnen weer even rustig ademhalen nu de Duitse rechter een verzamelde claim van gedupeerde transportbedrijven, waarbij 3000 vervoerders 867 miljoen euro eisen van de truckbouwers, is afgewezen.

Het gaat om de verkoop van 84.000 bedrijfswagens die zijn verkocht in de periode 1997-2011. De aanklagers hadden hun klachten ondergebracht bij Financialright, dat als hoofdaanklager optreedt in de zaak. Bij een toewijzing van de klacht, zou dit bedrijf een derde van het geclaimde geld mogen opstrijken. 

De rechter stelt echter dat in deze kwestie Financialright het incassorecht overtreedt vanwege de constructie van de aanklacht en heeft de claim daarom niet ontvankelijk verklaard. De rechter zegt dat Financialright onderdeel is van een Amerikaans bedrijf wat leidt tot het risico van ‘zaakvervreemdende beslissingscriteria’, wat erop neer komt dat de aanklagers uiteindelijk toch minder vergoeding krijgen vanwege het forse aandeel dat de hoofdaanklager zich toe eigent.

Het betreffende bedrijf heeft nog een tweede claim lopen bij de rechtbank, en het is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak. In Nederland heeft TLN een juristenbureau in de arm genomen om eveneens een claim voor haar leden voor te bereiden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-04-2024
Acea-trucklineup.jpg

Rechtszaken over schadevergoeding truckkartel gaan door

Dankzij een uitspraak van het Hooggerechtshof in München mogen de rechtszaken tegen het truckkartel…
Nieuws
29-09-2020
DAF_productie.jpg

Megaclaim tegen DAF inzake truckkartel

Sinds 2017 sleept de zaak van het truckkartel. Daarbij zijn op MAN na alle truckfabrikanten beboet door de Europese…
Nieuws
06-04-2018
Acea-trucklineup.jpg

Truckkartel: Eerste slag voor truckindustrie

Tijdens een zitting van Amsterdamse rechtbank is MKB Claim er niet in geslaagd om de truckfabrikanten te…