Volkswagen: Scania als onderpand bij lening

Nieuws
09-12-2015 | Door Tim de Jong

Volkswagen leent twintig miljard op de kapitaalmarkt om de aanstaande claims en boetes te kunnen betalen als gevolg van de fraude met uitlaatgas emissies. De geruchten over de mogelijke verkoop van Scania komen in de wereld omdat VW op niet al te lange termijn al dat geld weer aan de banken moet terugbetalen. Dat zou kunnen, speculeren Scandinavische media, door bijvoorbeeld Scania als onderpand te geven aan de banken, mocht het zijn betalingsverplichtingen niet na kunnen komen. 

Toen twaalf jaar geleden Scania zou worden overgenomen door Volvo Trucks, werd de waarde van Scania geschat op dertien miljard. Dat zal nu ongetwijfeld weer wat meer zijn. De overname werd door Brussel geblokkeerd, tot grote frustratie van Volvo.

Dat is natuurlijk heel wat anders dan dat VW zijn truckmerk Scania 'wil' verkopen. Binnen de truckdivisie die Volkswagen heeft opgetuigd, spelen Scania en MAN een heel verschillende rol. Vast staat, en dit is onderzocht door externe deskundigen, dat Scania nog altijd het meest winstgevende en efficiënte truckmerk is in de gehele mondiale truck industrie. Dit verklaart waarom destijds VW-topman Ferdinand Piëch dit merk zo graag aan VW wilde toevoegen. 

Nadat dit was gebeurd, ontsloeg Piëch tal van prominenten bij MAN en werden er Scania-mensen op sleutelposities bij MAN benoemd. Want Piëch wilde meer rendement halen uit MAN. Dat gaat niet makkelijk, want in de onderliggende lagen wordt nogal verzet geboden tegen de gedroomde integraties van de directie. Dit geldt overigens voor beide merken.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-08-2019
VW_T6.1_Multivan_Cruise-dashLR1.jpg

VW digitaliseert Transporter en Multivan

Volkswagen organiseerde voor de internationale vakpers een introductie in Amsterdam Noord van de Transporter 6.1.…
Nieuws
03-11-2015
MANVW.jpg

Nieuw van VW en MAN, de TGE

Nadat Volkswagen jarenlang samen met Mercedes-Benz busjes bouwde komen ze nu met een compleet eigen model. De huidige Crafter…
Nieuws
20-06-2018
traton_group_newname_logo1_LR.jpg

Nieuwe naam voor VW Truck & Bus: Traton

Traton Group wordt de nieuwe naam van Volkswagen Truck & Bus Group, waar Scania en MAN onder vallen, alsmede…