Nieuws
26-08-2019 | Door Tim de Jong

Volkswagen organiseerde voor de internationale vakpers een introductie in Amsterdam Noord van de Transporter 6.1. Die benaming moet de lading dekken van een groot aantal nieuwe assistentiesystemen, een facelift en een nieuw, digitaal dashboard.

Wanneer je een bestelauto-introductie doet in Amsterdam, dan zou je anno 2019 verwachten dat er uitvoerig elektrisch gereden kan worden in de binnenstad. Maar niets van dit alles. Sterker nog, van de Transporter 6.1 is zelfs geen benzine-versie meer leverbaar. “Die werden alleen nog in China verkocht”, aldus VW. En die elektrische Transporter dan? Die komt eerste helft volgend jaar. Maar hij wordt dan niet gebouwd door VW, maar door tuningbedrijf ABT, dat door de Duitsers als ‘abt’ wordt uitgesproken, de hoofdmonnik van een klooster. Desgevraagd zegt Volkswagen dat het leeuwendeel van de markt diesel betreft, en dat het zeker op tijd zal zijn om wanneer de markt erom vraagt, bestelauto’s te kunnen leveren met elektrische tractie.

Maar wanneer we de nieuwe Transporter T6.1 bekijken, dan is de missie van VW zeker geslaagd. De voorkant oogt frisser zo, zal de dieseltjes betere koeling geven en de nieuwe grille biedt subtiel plaats aan de radarunit van de ACC, adaptive cruise control. Binnenin vallen een nieuw dashboard en stuurwiel op, nodig om de gehele bediening van de bestelauto te kunnen wijzigen. Dat moest, omdat de chauffeur over veel meer mogelijkheden beschikt met deze Transporter dan ooit tevoren. VW kennende, zullen al die nieuwe mogelijkheden vast wel iets kosten, maar het is maar mooi dat het allemaal kàn.

Altijd verbonden

Het nieuw vormgegeven dashboard biedt plaats aan een naar eigen wens in te stellen ‘Digital Cockpit’ en een hele range nieuwe infotainmentsystemen die optioneel zijn te voorzien van een online connectivity unit (OCU) met een geïntegreerde eSIM. De OCU vormt de interface tot een nieuw spectrum online functies en diensten, gebundeld onder ‘We Connect’ en ‘We Connect Plus’. 

Bovendien maakt de verbinding met het internet ook andere intuïtieve technologieën in de Transporter 6.1 mogelijk, bijvoorbeeld een natuurlijke spraakbesturing. Verder biedt het nieuwe dashboard extra opbergmogelijkheden. Ook nieuw zijn bijvoorbeeld een 230V stopcontact bij de bestuurdersstoel en een afsluitbaar vak in de tweezitsbank aan bijrijderszijde. 

VW komt met vele assistentiesystemen zoals Lane Assist, Park Assist en Trailer Assist, waarmee het rangeren met een aanhanger gemakkelijker zou gaan. Nieuw is verder de elektromechanische stuurbekrachtiging. Dit is de voorwaarde om veel van de hiervoor genoemde systemen te kunnen installeren. Het rijden met de Transporter is altijd een voor zich sprekend, relatief eenvoudige gebeurtenis. De twee liter diesel heeft bij lage toeren al lekker veel trekkracht en al in de basisuitvoering, waarmee we de testritten begonnen, is er prima te leven met zo’n Transporter. Later op de dag gingen we voor de Multivan Caravelle met alles erop en eraan. Conclusie: Ja, deze Transporter generatie is de rijkst aangeklede, meest weldadig uitgeruste. Maar over tien jaar mag je er Amsterdam niet meer mee in. Dus doet VW er goed aan om de concurrentie voor te blijven en toch echt met nieuwe aandrijflijnen te komen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
28-07-2021
Caddy1.jpg

Nieuwe VW Caddy maakt indruk

Volkswagen staat voor een nieuw tijdperk met betrekking tot de lichte bedrijfswagens. Door de samenwerking met Ford, komen…
Nieuws
22-09-2017
uct1-1400.jpg

Rijden met een VW Transporter T1

Deze week vierde Volkswagen importeur Pon het feit dat ze zeventig jaar geleden de allereerste kever importeerden. Daar…
Nieuws
20-12-2016
IEP_7060-1400.jpg

Rijden met de nieuwe VW Crafter

Na jarenlang samen met Mercedes opgetrokken te hebben bouwt Volkswagen voortaan zelf de nieuwe Crafter. BIGtruck maakte…