Elektrisch rijden vraagt soms om beleid

Nieuws
29-06-2021 | Door Tim de Jong

Zoals bekend maakt Opel sinds kort deel uit van de groep waarin ook Peugeot en Citroën en sinds kort ook Fiat verenigd zijn. Daardoor reden we al eerder met elektrisch aangedreven voertuigen van de Stellantis groep. De reden om toch ook even de Opel mee te nemen, zit hem in de verbruiksverschillen die we constateren. Ook het opladen roept soms nog vragen op.

Een ding is duidelijk. De merken van de Stellantis-groep hebben een voorsprong: zij kunnen in de populaire klassen van eentonners en de kleinere koeriersauto’s van bijna elk merk een elektrische variant leveren.  Het bereik van deze bestelauto’s is 200 of zo de klant wil ruim 300 kilometer. Daarmee doet Stellantis met de merken Peugeot, Citroën, Opel en met Toyota en Fiat een gerichte gooi naar marktleiderschap op de Europese bestelautomarkt. Op dit moment kan alleen Mercedes-Benz ook enkele elektrische bestellers leveren, maar bijvoorbeeld nog niet het kleinste model. Renault bevindt zich nu ook net in een modelwissel die leidt tot een veel meer volwassen Kangoo-model, maar de elektrische variant komt pas volgend jaar. Ford en VW zijn nog niet aan elektrische bestelauto’s toe. De samenwerking vergt een intensief traject van het op elkaar afstemmen van projecten en capaciteiten. 

Keuze

De Opel Vivaro-e heeft een elektromotor die 100 kW (136 pk) vermogen en 260 Nm koppel naar de voorwielen stuurt. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/u. De actieradius is afhankelijk van de gekozen batterij. De Vivaro-e is leverbaar met een 50 of 75 kWh-batterij, goed voor een actieradius van 230* of 330* kilometer (WLTP). De levering van de Vivaro-e Combi met 75 kWh-batterij is inmiddels begonnen. De Vivaro-e Combi met 50 kWh-batterij zal al vanaf november dit jaar leverbaar zijn.

De lithium-ion batterij bestaat uit 18 (50 kWh) of 27 modules (75 kWh) en bevindt zich ónder de laadruimte, zodat er geen invloed laad- of cabineruimte hoeft te worden ingeleverd. Bovendien zorgt deze plek volgens Opel voor een lager zwaartepunt, wat natuurlijk een gunstig effect heeft op de stabiliteit van het voertuig. Een regeneratief remsysteem, dat tijdens remmen en vertragen energie terugwint, verhoogt de efficiency. Opel geeft een maximum vermogen op van 136 pk.

Rijpraktijk

Het rijden is zo neutraal en stil als het maar kan. Wennen is het dat de aandrijflijn soms sneller zijn actieradius afbouwt dan dat de kilometerteller optelt, en soms niet.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal! 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-02-2022
Scania_25P_1.jpg

Vol elektrisch op de testroute met de Scania 25P

Scania laat er geen gras over groeien in het nog maagdelijke tijdperk van elektrische trucks. We kregen…
Nieuws
21-10-2020
Vivaro-e_LR.jpg

Elektrisch rijden met een Opel Vivaro

Nog maar nauwelijks is Opel geïntegreerd in het Franse PSA-concern, of het merk krijgt een flinke vinger in de pap…
Nieuws
20-07-2017
Expert1LR.jpg

Veel Franse souplesse in Peugeot Expert

Peugeot draait in de bestelautowereld mee samen met concerngenoot Citroën en met Toyota. De nieuwe Expert namen…