Nieuws
08-01-2021 | Door Tim de Jong

De Oost-Europese teams domineren deze Dakar, maar Viazovich viel uit vandaag. Martin van den Brink en Pascal de Baar kunnen goed meekomen in de top tien. Maar tweede Mammoet-man Mitchel van den Brink heeft vandaag een lange dag, na de nodige problemen.

De zoon van stond met zijn Volvo FMX al vrij snel na de start, dat wil zeggen na twaalf kilometer, stil in de woestijn.  Een kapotte stuurpomp bleek de boosdoener. Na een langdurig oponthoud en reparatie kon het trio de rally weer vervolgen.

Gelukkig voor het team van Mitchel is er morgen een rustdag. Maar dat de debutant vandaag laat binnenkomt is heel zeker. ,,Dat is jammer,’’ aldus Martin na afloop van zijn special stage. ,,Maar gelukkig hebben ze tijd genoeg om binnen de limiet binnen te komen. De grens om in de rally te mogen blijven ligt op zaterdagmiddag 14.00 uur. Dat gaan ze vast en zeker halen.’’

Zware etappe

“Het was zwaar, maar ook erg mooi. De proef bestond alleen maar uit zand en duinen. We hebben ons kostelijk vermaakt en erg genoten.’’ 
Martin, navigator Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky vochten in de woestijn van Saoedi-Arabië een prestige duel uit met de twee andere Renault equipes die respectievelijk 3.30 minuten (Huzink) en 1 minuut (De Baar) voor het team van Mammoet Rallysport aan de 347 kilometers begonnen. ,,We reden snel naar Pascal toe. Toen hij ons zag gaf iets meer gas en dat leverde een mooi gevecht op. Zeker vijftig kilometer hebben we met De Baar lopen stoeien. Daarna zijn we ze gepasseerd en kwamen we bij Gert Huzink. Ook die Renault hebben we vervolgens achter ons kunnen laten. Ja, dat was genieten.’’ 

Bij de finish bleek de brigade van Mammoet Rallysport ruim 12 minuten sneller te zijn dan Pascal de Baar en bijna 20 minuten sneller dan Gert Huzink, die vooral in het laatste deel veel terrein moest prijsgeven. Martin werd zodoende voor de vijfde keer deze rally de best geklasseerde Nederlander.
Na een uiterst constant gereden etappe, met weinig verval ten opzichte van de snelste mannen, leverde het strakke strijdplan een achtste positie op. De achterstand op etappewinnaar Airat Mardeev was 20 minuten en 24 seconden. 

Tatra’s verliezen tijd

De Tatra-tandem startte vanochtend nog als vierde (Soltys) en achtste (Casale). Op de streep moesten de Tsjech en de Chileen hun wonden likken. Soltys gaf 1 uur en 2 minuten toe en Casale 55 minuten. In het klassement passeerde Martin van den Brink beiden. De equipe van Mammoet Rallysport is nu zevende algemeen op 2 uur en 10 minuten en 29 seconden van koploper Dmitry Sotnikov.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-01-2021
Dakar21-Mitchel-etap1-proloog.jpg

Martin van den Brink beste Nederlander

De eerste etappe van de 2021-editie van de Dakar-rally liet meteen een overwinning zien voor de Russen. Toch is…
Nieuws
05-01-2021
Riwald_team_LR.jpg

Pascal de Baar houdt eer van Riwald hoog

Het voortijdige uitvallen van Gert Huzink, al op de tweede dag van deze Dakar-rally, is voor Pascal de Baar aanleiding…
Nieuws
30-12-2020
134304545_3586859514732050_2083778430455278399_o.jpg

Mammoet Rallysport getest en klaar voor Dakar 2021

Het team van Mammoet Rallysport is veilig aangekomen in Jedah voor de start van de Dakar 2021. Net als…